BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vicc? A Goldman vezére támadja a befektetési bankárokat

Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs vezérigazgatója kijelentette, hogy a befektetési banki üzletág társadalmilag haszontalan, a bankárok fizetésével kapcsolatos indulatok pedig jogosak és érthetőek.

Blankfein a Handelsblatt frankfurti konferenciáján úgy nyilatkozott: "a pénzvilág hagyta, hogy az új eszközök túlterjeszkedjenek gazdasági és társadalmi hasznosságukon és ezzel menedzselhetetlenné váltak" – idézi a bankvezért a Financial Times.

A bankár megjegyzései Lord Turnernek, a brit pénzügyi felügyelet vezetőjének szavait visszhangozzák. Turner a múlt hónapban nagy vihart kavart kijelentéseiben a befektetési banki szolgáltatások társadalmi hasznát vonta kétségbe.

Blankfein hozzátette: meg kell szüntetni a több évre szóló bónuszokat és a vezetőség teljesítményét készpénz helyett részvénycsomagokkal kell honorálni. Ehhez kapcsolódóan a csúcsvezetőket köteleznék arra, hogy a részvények nagy részét nyugdíjba vonulásukig megtartsák.

A Goldman elvetette a több évre szóló bónuszokat, amikor riválisai nagy erőkkel igyekeztek ilyen módszerekkel alkalmazottakat szerezni. Blankfein kijelentései várhatóan nagy ellenállást váltanak ki a vetélytársak körében, de az is biztos, hogy a gazdasági élet vezetői örömmel fogadják majd a nyilatkozatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.