BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a minta van meg a hamisított borból - Példát statuálnak a borásszal

Gyors és kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba az egri hegyközség választmánya, amennyiben bebizonyosodnak a Vincze Borászat Kft. elleni borhamisítási vádak.

Mint beszámoltunk róla, a nevezett cég 250 hektoliternyi 2007-es évjáratú Egri Bikavéréből a forgalombahozatali engedélyhez vett mintában a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ, Borminősítési Igazgatóság szakemberei jelentős mennyiségű nem természetes úton keletkezett, hozzáadott glicerint találtak.

– A választmány és minden jóérzésű termelő elhatárolódik e tettől. Olyan árnyék vetül most az egész borvidékre, amelynek súlyát aligha lehet ma még felmérni – jelentette ki a választmányi ülést követő rögtönzött sajtótájékoztatóján Simon József, a hegyközség elnöke. – Miután az ügyben még két másik egri pincészet is érintett lehet, mint amelyektől valójában a hamisított bor származik, ezért a többiek érdekében nevesítenünk kell ezeket: a Drahos-cégcsoporthoz tartozó Szőlőtermelő Csoport Kft.-ről, illetve az Egervin-utód, felszámolás alatt álló Integrált Borgazdaság Zrt.-ről van szó – tette hozzá Simon.

Mint a hegyközség elnöke kijelentette, amennyiben kézhez kapják az ügyet lezáró jogerős határozatot, s abban megerősítést nyernek az igen kemény vádak, úgy a súlyos pénzbüntetésen túl a Vincze Borászatot az „egri” név használatától is el fogják tiltani három évre.

A történet másik szála Tarsoly Józsefhez kötődik. A választmány az egri hegybíró szerepét is megvizsgálta: az igen szigorú egri eredetvédelmi szabályzatnak köszönhetően az érintett bor, illetve az annak alapanyagául szolgáló szőlő útja lépésről lépésre nyomon követhető.

Így ennek végiggöngyölítésével bebizonyosodott, hogy a hegybíró szabályszerűen járt el, az előírásoknak megfelelően vette a mintát, így – mutatott rá Simon József – alaptalanok az okirathamisításról szóló vádak.

Arra ugyanakkor ő sem tudott válaszolni, hogy hol lehet most ez a 250 hektoliter bor, hiszen csak a minta van meg, a hamisított tétel nincs. A hasonló esteket megelőzendő, éppen ezért a választmány azt javasolja, hogy a jövőben minden védett eredetű bor esetében egyszerre két hegybíró legyen jelen a mintavételnél. A borvidéken ugyanis évente legalább 160 Egri Bikavérből vesznek mintát, melyből száz esetben Egerben történik ez az eljárás.

Mindehhez kapcsolódóan tarsoly József lapunknak kijelentette: meg kell fontolnia az esetleges jogi lépéseket, hiszen alaptalanul illették roppant súlyos vádakkal, miközben tudomása szerint semmilyen eljárás nem indult ellene.

– Április 22-e, a felszámolás kezdete óta semmilyen formában nem szolgáltattunk bort a Vincze Borászatnak, és ilyesmiről információkkal sem rendelkezünk – szögezte le megkeresésünkre az Integrált Borgazdaság Zrt. FA felszámolóbiztosa, Szűcs Zoltán. A Drahos-cégcsoportnál csütörtök estig nem reagáltak telefonos megkeresésünkre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.