BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kuvait még tíz évig "spájzolja" olaját

A kuvaiti olajminiszter közölte: 2020 helyett csak 2030-ban növeli országa olaj kitermelési kapacitását napi négy millió hordóra.

Ahmad Abdullah al-Sabah sejk a kellő mennyiségű munkaerő hiányával indokolta a kapacitásnövelés tíz éves eltolását – jelenti az AFP. A miniszter hozzátette, hogy a négy millió hordós napi cél eléréséhez külföldi résztvevőre is szükségük van.

Az ellenzék éveken keresztül meggátolta a kuvaiti vezetést abban, hogy engedélyezze a nemzetközi olajtársaságok számára a kitermelés növelését az országban. A miniszter most nem válaszolt arra, továbbra is a projekt megvalósítására törekszik-e a kormány.

Kuvait, az OPEC negyedik legjelentősebb olajkitermelő országa márciusban közölte, hogy napi 3 millió hordóra növelte kitermelését. Ugyanebben a hónapban az ország felmondta hat nemzetközi céggel kötött szerződését, amely egy 15 milliárd dolláros finomító megépítését célozta, mert az azt az auditáló testület nem találta megfelelőnek. Szeptemberben pedig Kuvait egy a Dow Chemical amerikai óriáscéggel kötött 7,5 milliárd dolláros megállapodást mondott fel.

Az olajminiszter mai tájékoztatása szerint az ország továbbra is rendelkezik ezzel a kapacitással és jelenleg napi 2,2 millió hordó olajat termel ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.