BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Montenegróval aktívba fordult a passzívum

Külkapcsolatok. Magyarország Montenegró első számú külföldi befektetője: tavaly év végén a magyar tőkekihelyezés meghaladta a 650 millió eurót.

Lehetőségek – mind a tőkebefektetések, mind a kereskedelem terén – szép számmal akadnak. Az inkubációs és információs szolgáltatásokat is nyújtó, első ízben éppen Podgoricában megnyílt magyar Információs Pont is növeli a kapcsolatokat építő magyar vállalkozások nyugat-balkáni lehetőségeit.
Minderről szó volt a Magyar–Montenegrói Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság tegnapi budapesti első ülésén.

Súlyponti téma volt az ingatlanpiaci szabályozás és az ingatlanfejlesztés, az építésügy, a regionális területfejlesztés és a területrendezés, a kommunális infrastruktúra, a hulladék- és szennyvízkezelés, az ipari környezetgazdálkodás.


Magyarország Montenegró nyolcadik legnagyobb importpartnere. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2008-ban Magyarország kivitele 256,9 százalékkal, 46,9 millió euróra emelkedett. A montenegrói behozatal értéke eközben 93,5 százalékkal, 5,7 millió euróra csökkent. Mindennek köszönhetően a 2007-ben még 70,1 millió eurós magyar kereskedelmi passzívum tavaly már 41,2 millió eurós külkereskedelmi többletbe fordult. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.