BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Optimista mutatók a világhálón

A vártnál jobban teljesítettek a harmadik negyedévben az internetes piac meghatározó cégei, az időszakra vonatkozó gyorsjelentésekben egyes elemzők már a válságból való kilábalás jegyeit vélik felfedezni. Nos, az tény, hogy komoly meglepetést okoztak a Wall Street elemzőinek a legnagyobb keresőcégek, de a világ vezető online áruházának, az Amazonnak sincs oka szégyenkezésre. A július–szeptemberi üzleti adatok által okozott – pozitív – meglepetés nagyságát jól mutatják az érintett cégek részvényárfolyamaiban a gyorsjelentések közlését követően végbement változások. A Google-részvények értéke a harmadik negyedéves eredmények bejelentését követően 546,25 dollárra nőtt, erre tavaly július óta nem volt példa. Az Amazon papírjainak árfolyama 14 százalékkal ugrott meg a július–szeptemberi adatok hatására, átlépve a 100 dolláros határt, erre egyébként közel egy évtizede nem került sor.

A Wall Street elemzői 4,23 milliárd dolláros forgalmat vártak a Google-től a harmadik negyedévre, a tényleges eredmény 5,94 milliárd dollár lett, ez hét százalékkal több, mint egy évvel korábban. A keresőcég nyeresége több mint negyedével volt nagyobb, mint 2008 hasonló időszakában, és elérte az 1,64 milliárd dollárt. Persze azért a társaságot sem hagyta érintetlenül a gazdasági válság, és bár a legújabb eredmények lényegesen jobbak az első féléves adatoknál, azért jócskán elmaradnak a korábbi évek látványos fejlődésétől. A Google tavaly 31, míg 2007-ben 56 százalékkal növelte bevételét az egy évvel korábbihoz képest.
Még meglepőbb volt a Yahoo! eredménye a július–szeptemberi időszakban, a világ második számú keresőcége megháromszorozta nyereségét az egy évvel korábbihoz képest. A társaság az előzetes várakozásokat jócskán túlszárnyaló, 186,1 millió dolláros profitról számolt be a harmadik negyedévre vonatkozóan, emellett a forgalma is jobban alakult annál, mint amire számítani lehetett. A Yahoo! bruttó forgalma az egy évvel ezelőttihez viszonyítva 12 százalékkal, 1,58 milliárd dollárra nőtt a harmadik negyedévben, míg a partnereknek átadott összeggel csökkentett nettó bevétel 1,13 milliárd dollár volt. Előzetesen 1,12 milliárd dolláros forgalommal számoltak az elemzők.
Bár mind a forgalma, mind a nyeresége csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ennek ellenére pozitív meglepetést okozott az elemzőknek a Microsoft is legfrissebb üzleti eredményeivel. A hatás nem is maradt el, 10 százalékkal emelkedett a cég részvényárfolyama a bejelentést követően, a 29,35 dolláros érték tavaly június óta a legmagasabb volt.
A vártnál kedvezőbb adatok azonban nem a társaság internetes részlegének voltak köszönhetők. Annak ellenére, hogy a szoftvercégnél folyamatosan hangsúlyozzák az online jelenlét fontosságát, és dollárszázmilliókat költenek erre a területre, még mindig nem sikerült nyereségessé tenni a webes üzletágat. A részleg 480 millió dolláros veszteséget termelt a harmadik negyedévben, az értékesítés pedig 6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbihoz képest. A jövőben azonban talán javul a helyzet, hiszen viszonylag jól teljesít a Microsoft új keresőszolgáltatása, a Bing, és sokat hozhat a cégnek a Yahoo!-val kötött hir-detésibevétel-megosztási megállapodás, amely jövőre lép életbe.
Felemás hírek érkeztek a tengerentúlról az internetes kiskereskedelemre vonatkozóan. Míg a világ legnagyobb webáruháza, az Amazon, úgy tűnik, sikeresen kezelte a válságot, az eBay netes aukciós szolgáltatás esetében már korántsem volt ilyen egyértelmű a helyzet. Az Amazon az egy évvel korábbinál közel 70 százalékkal nagyobb, 199 millió dolláros nyereségről számolt be a harmadik negyedévre vonatkozóan. A forgalom 28 százalékkal, 5,45 milliárd dollárra nőtt, míg az elemzők 5,02 milliárd dollárosat vártak, így nem meglepő a korábban már említett árfolyammegugrás.
Az eBay esetében ugyanakkor csökkent a harmadik negyedéves nyereség, az egy évvel korábbi 492,2 millió dollárról 349,7 millióra. A cég papírjainak értéke az adatok közlését követően 2,9 százalékkal, 24,30 dollárra esett vissza. Igaz, ebben az is komoly szerepet játszott, hogy a világ legnagyobb online aukciósháza az utolsó három hónapra az elemzők által vártnál gyengébb előrejelzést adott ki.
Optimistán nyilatkoztak ugyanakkor az év utolsó három hónapjáról az Amazonnál, a vállalat előrejelzése szerint 8,125 és 9,125 milliárd dollár között alakul az október–decemberi időszak forgalma, összehasonlításként 2008-ban 6,7 milliárd dolláros bevételre tettek szert az utolsó negyedévben. Az internetes piac magára találására utalhat a Google vezérigazgatójának, Eric Schmidtnek a nyilatkozata is a cég negyedéves üzleti eredményeinek közzététele után. A keresőcég vezetője szerint készen állnak arra, hogy elindítsák a társaság történetének egy új szakaszát. Komoly beruházások szerepelnek a cég terveiben, így többek között jelentős, több ezer fős létszámbővítésre készülnek jövőre – főként a fejlesztői és értékesítési csapatot erősítik meg –, és akvizíciókat is végrehajtanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.