BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idei legjobb exportadat: –7,1 százalék

Az előzetesen közöltnél néhány millió euróval kisebb, de még így is tetemes volt a külkereskedelem szeptemberi többlete.

A 477 milliós aktívummal együtt az idei évben már több mint 3,3 milliárd eurós szufficit halmozódott fel – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb tájékoztatójából. Ennek hátterében a továbbra is méretes export-import olló áll.

A kivitel volumene 7,1 százalékkal esett vissza tavaly szeptemberhez viszonyítva, ez az utóbbi tíz hónap legkedvezőbb adata. Az előző havi csökkenés még meghaladta a 9 százalékot, az év elejére pedig bőven két számjegyű mínuszok voltak a jellemzőek.

Az import még mindig ebben a tartományban mozog: 11,1 százalékos volt a hanyatlás éves alapon, bár itt is jókora javulás látható. Júliusban még 20 százaléknál nagyobb, de augusztusban is majdnem 15 százalékos volt a hanyatlás. Mindez azonban nem meglepő, ha figyelembe vesszük, milyen nagyarányú az importalapanyagok felhasználása az exportra irányuló gyártásban.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.