BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A cégek kegyét keresik a svájciak

Kemény harc indult a svájci kantonok között, hogy minél több külföldi vállalat regionális központját magukhoz csalogassák. Ennek legfőbb eszköze, hogy elképesztően alacsony kantonális szintű nyereségadó-kulcsokat kínálnak fel.

Ez főleg azokra a kantonokra igaz, amelyek megpróbálnak az e téren óriási előnnyel rendelkező Zug tartomány nyomába érni. Zug a 60-as évek óta igyekszik magához csalogatni a cégeket, és mostanra úgy tűnik, hogy túlságosan jól sikerült a kampány. A kantonban ugyanis egyszerűen túl kevés olyan ingatlan áll rendelkezésre, ahol újabb betelepülőket fogadhatnának.

Ezt igyekszik kihasználni több közeli kanton, amelyek szintén az alacsony nyereségadó-kulcsot használják „csalinak” - írja a The Wall Street Journal. Schaffhausen 2008-ben csökentett 16 százalékra a kulcsot, Obwalen pedig már 2006-ban 12,7 százalékra, és tavaly új ipari parkot létesített.

Svájcban egyébként a tartományi adó mellett a cégeknek 8,5 százalékos szövetségi nyereségadó is fizetniük kell, így a két értékből összeálló országos átlag 21,2 százalékot tesz ki. A kantonok kezében van ugyanakkor a döntés olyan további jelentős költségtényezőkkel kapcsolatban mint a szociális járulékok megszabása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.