BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közbeszerzés: kampányolás, ígéretek, pártügyek

A magyar vállalkozások előnyben részesítése, illetve a környezetbarát - zöld - termékek és szolgáltatások preferálása, ezek a visszaköszönő elemek a pártok programjaiban, amikor a közbeszerzéssel foglalkoznak.

A Fidesz programja külön cím alatt foglalkozik a zöld közbeszerzéssel, amely alatt azt érti, hogy a termékek, szolgáltatások és építési beruházások beszerzésekor figyelemmel kell lenni a környezetvédelmi szempontokra, a hazai vállalkozások előnyben részesítésére. A program adatai szerint az EU-ban a nemzeti cégek nyerik a közbeszerzések 70 százalékát, és ez lenne a kívánt arány Magyarországon is, a jelenlegi 40 százalék helyett. Az újraszabályozásnál a vállalkozói szféra igényeit is figyelembe kell venni. Ugyanakkor a tenderek zömét megnyerő nagy cégeknek nem érdekük egy áttekinthető, versenyt garantáló közbeszerzési rendszer létrehozása - olvasható a Fidesz programjában.

Az a két mondat, amely a Lehet Más a Politika programjában összefüggésbe hozható a közbeszerzéssel, szintén a zöld elemet emeli ki. "A zöld közbeszerzés alkalmazását szorgalmazzuk. A kormányzati szerveknek felelősséget kell vállalniuk és példamutató szerepet kell betölteniük beszerzéseik során a környezetbarát termékek előnyben részesítésével, már a pályázati kiírásokban is" - áll az LMP programjában.

A Jobbik szerint a közbeszerzések túlszabályozásával akarta az állam az elmúlt 14 évben visszaszorítani a közpénzekkel való visszaéléseket, ez nem sikerült. A párt ezért újraszabályozná a közbeszerzést, de ennek során sem párt-, sem pedig gazdasági érdekcsoportoknak nem engedne. Az új szabályoknak szerintük a magyar vállalkozásokat kell támogatniuk. Az új törvény mellett szakágazati normatívákat dolgoznának ki, az ezekben meghatározottaknál drágább ajánlatokat nem lehetne elfogadni. Felülvizsgálnák a hivatalos közbeszerzési tanácsadó intézményét is, mivel ilyen egy uniós országban sincs, és amúgy sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az MDF az "Elvesztett évtized (2001-2010)" cím alatt ejt szót a közbeszerzésről, múlt időben, és a korrupció egyéb technikáiba ágyazva. Jelentős mértékben rombolta szerintük a gazdasági és politikai közéletet az egyre szélesebb körben elharapódzó korrupció. Miközben reformok híján a vállalkozók és a lakosság adófizetési hajlandósága alig javult, a politikai osztály befolyásos része – különösen a nagy pártok egyes képviselői – hallatlan erővel vetették rá magukat a maradék privatizációs bevételekre, a közbeszerzési eljárások szabályainak kijátszásából nyerhető haszonra.

A Civil mozgalom programja a közpénzek teljes nyilvánossága körében foglalkozik a közbeszerzéssel. Programjuk szerint a közbeszerzési törvény megszegőit nem elég szankcióval súlytani, hanem határozott időre ki kell zárni őket a közbeszerzési ajánlattevők sorából. A közbeszerzés - akár a többi közpénzköltés vezérszavai a párt szerint: nyilvánosság, visszakövetelhetőség, számon kérhetőség és hatékony ellenőrzés.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) programjában a közbeszerzés nem jelenik meg önálló témaként. Egyetlen közvetlen hivatkozása az innovációval kapcsolatban jelenik meg. Az MSZP törvényben rögzítené, hogy minden állami közbeszerzési eljárás során automatikusan élvezzen előnyt az a vállalkozás, amelyik felkínált termékét igazolhatóan két éven belül fejlesztette ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.