BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Navracsics és Varga a kormány agyközpontja

Kormányalakítás. A megszokotthoz képest teljesen új kormányzati berendezkedést vázolt fel tegnap Orbán Viktor.

A mostani Miniszterelnöki Hivatal (MeH) helyett egy Miniszterelnökséget hoznak létre, amelyet Varga Mihály, a Fidesz alelnöke fog vezetni államtitkári rangban. Emellett létrehoznak egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget, amelyet Navracsics Tibor tölt be, aki az újonnan felálló közigazgatási és igazságügyi minisztériumot is vezeti. „Ez lesz a kormány agyközpontja. A Fidesznek módosítania kell az alkotmányt is, jelenleg ugyanis nincs lehetőség kormányfő-helyettesi posztra, a párt azonban rendelkezik elegendő parlamenti többséggel a törvényi megváltoztatáshoz. Nyitott kérdés maradt, hogy Semjén Zsolt milyen pozíciót kap, de valószínű, hogy a KDNP elnöke is miniszterelnök-helyettes lesz.”

A Miniszterelnökségről Orbán elmondta, a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartásban például Szapáry György közgazdász fogja segíteni a munkáját. Várhatóan a kormányzati karcsúsítás elbocsátásokkal is jár, például a MeH létszámát megfelezik.

Orbán arról nem árult el részleteket, milyen más minisztériumok lesznek. Ugyanakkor hétfőre egy kormánymegbeszélés összehívására kérte Navracsics Tibort. Ekkor mutatják be a többi kormánytagot. „A nemzeti együttműködési rendszerbe sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem fér bele. A miniszterelnök nem az ország tulajdonosa, főnök vagy vezérigazgató. A miniszterek pedig egyszerű közszolgák” – szögezte le a Fidesz elnöke, akinek saját szóvivője is lesz Szijjártó Péter személyében. Június első felében láll fel a kormány, befejeződik a Varga Mihály által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság munkája, és ezt követően dönthetnek az adóváltoztatásokról. Navracsics Tibor „bemutatkozó” beszédéből kiderült: visszaállítják a közigazgatási államtitkári posztot. VM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.