BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szereti a maffia az ötszázeurós bankjegyet

A maffia pénzmosói, terroristák és adóelkerülők használhatják ki az 500 eurós bankjegyeknek azt a tulajdonságát, hogy segítségükkel hatalmas összegeket lehet könynyen elrejteni és szállítani – figyelmeztetett jelentésében az olasz jegybank. Szerinte gyanús, hogy az ötszázeurósok sokkal gyakrabban bukkannak fel a svájci és a San Marinó-i határ közelében. Olaszországban egyébként európai összehasonlításban nagyon kiterjedt a készpénzalapú feketegazdaság: 2008-ban közel 300 milliárd eurót tett ki, vagyis a GDP 19 százalékát. A fizetési tranzak-ciók 91 százalékát Itáliában készpénzben bonyolítják le.

A jelentés nyomán ismét szóba kerülhet az 500 eurós bankjegyek kivonása. Az Európai Központi Bank legutóbb 2005-ben vizsgálta felül a használatban lévő címleteket, és akkor az 500 eurós megtartása mellett döntött. Az USA-ban a 100 dolláros a legnagyobb értékű bankjegy; egymillió dollár 100 dolláros bankókban 10 kilogrammot nyom, míg ugyanenynyi pénz 500 eurósokban alig több mint másfelet. Bloomberg

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.