BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csúcsot döntött a Dow, száguld a részvénypiac

A Wall Street hétfőn folytatta pozitív lendületét, és 18 hónap óta először 11 ezer pont fölött zárt. A növekedést segítette az európai vezetők megegyezése is, melyben megállapodtak a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segítség kereteiről is.

Szerző: Tradenet Global

Ezzel elejét vették a további aggodalmaknak, hogy esetleg az ország ne tudná fizetni a hiteleinek törlesztését. Az eurózóna országai abban állapodtak meg, hogy ha Görögországnak szüksége lenne rá, úgy 45 milliárd euro hitelkeretet tudnak biztosítani. Ezt nem adják automatikusan, hanem az országnak kifejezetten kérnie kell – így a pénzügyi mentőcsomag készenlétben várakozik, és amint szükség lenne rá, segíteni tud az adósságok áthidalásában. Még így is maradtak azonban megválaszolatlan kérdések: abban az esetben, ha a görögök kérnék a csomagot, hogyan fogják végrehajtani, valamint hogy Görögország - mely a 16 nemzet leggyengébbike - hogyan fogja tudni kezelni és megállítani a 300 milliárd eurós hatalmas adósság további halmozását.

Németország fontos szerepet vállal a csomagban. Egy német kormányszóvivő szerint az európai vezetőknek meg kell egyezniük egy speciális bizottság felállításáról, mely a mentőcsomag elindítását felügyeli. Németországra 8.4 milliárd euró jut a mentőcsomagból.

A Dow Jones 9 pont emelkedéssel (+0.08%) zárt 11 006 ponton. 2008. szeptember 26.-a óta ez az első alkalom, hogy az index 11 ezer pont fölött tartózkodik. Az S&P 500 index 2 pontot emelkedett (+0.18%), így a napot 1196 ponton fejezte be. A NASDAQ 4 pontot erősödve (+0.16%) került 2458 pontra. A NYSE forgalma 976 millió részvény volt. 1752 papír emelkedett, 1305 pedig esett; 460 ért egyéves csúcsra, 42 pedig egyéves mélypontra.

Az Alcoa (AA $14.39 +1.25%) megnyitotta a jelentési időszakot. Két brókercég is leminősítette a céget, mert bár a profitok a várakozásoknak megfelelően alakultak, a bevételek mégis elmaradtak a várttól. A jövőbeli profitok várhatóan javulni fognak a következő negyedévekben, és év végére elérhetik az 1.08 dollárt részvényenként. A cég eredménye 10 cent volt részvényenként a megelőző évi 59 cent veszteség után. A negyedévet még így is 201 millió dollár veszteséggel zárta a vállalat. A megelőző évi félmilliárdos veszteséghez képesti javulás az alumínium áremelkedésének és a kereslet megnövekedésének köszönhető.
A cég a bevételi oldalon sem teljesített igazán fényesen: ugyan a forgalom 18%-os növekedéssel 4.89 milliárd dollárra emelkedett, az elemzők mégis 26%-os javulással, 5.24 milliárdos bevétellel számoltak a megelőző évi 4.15 milliárd dollár után.

A héten a Dow Jones index öt cége is közzéteszi első negyedéves gyorsjelentését, köztük a JP Morgan óriásbank is, melynek számai az egész pénzügyi szektor állapotáról küldenek majd jelzést a befektetőknek. A héten jelent az Intel (INTC), a Bank of America (BAC), és a General Electric (GE) is.

A hét végére már tisztább képünk lehet arról, hogy a magasabb profitokról szóló becslések megjelennek-e a cégek beszámolóiban, hogy alátámasszák az elmúlt 8 hét emelkedését.
 
S&P 500 (SPY)

Európa vezetői végre egyezségre jutottak a görög mentőcsomagot illetően, és ez a hír a dollár gyengülését hozta, melynek segítségével a piac újabb 52 hetes csúcsra jutott. A növekedés visszafogott volt, a momentum gyenge maradt, és a befektetők a gyorsjelentési szezon miatt is óvatoskodnak. A dollár 1%-os napközbeni hanyatlása után végül –0.4%-on zárt a devizakosár ellenében. A chicagói volatilitási index (VIX), amit befektetői félelem-indikátorként is használunk, 3.9% esést követően 15.58 ponton végzett. Nap közben 5.6%-os esésével 30 hetes mélypontot állított be. Eszerint tehát az elégedettség és magabiztosság rekord magasan áll.

A részvénypiac folytatja emelkedését, és az elmúlt nyolcból hét héten is növekedést ért el. A befektetők januári globális lassulásról szóló aggodalmainak helyére a gazdaságról szóló növekvő magabiztosság került.

Hétfőn az index új 2010-es csúcsot állított fel, egy Doji és NR7-es gyertyaalakzattal. Ez azt jelenti, hogy a legrövidebb kereskedési tartomány az index számára az elmúlt hét nap kereskedése. Figyelembe véve a múlt heti emelkedést és a gyertya mintázatok kombinációját, korrekció közeledik. Ha ez bekövetkezik, figyelnünk kell az április 1-én kinyitott gapre a 117-117.10-es tartományban.

Első támasz: 115.24
Második támasz: 108.94

Az index 2.11 pont, +0.18% emelkedéssel 1196.48 ponton zárt.

NASDAQ (QQQQ)

A Palm (PALM $6.04 +17.05%) második napja száguld, és vezeti a technológiai szektort. Az okostelefon-gyártó vonzza a felvásárlásra spekuláló kereskedők figyelmét. A Palm gyenge eladási mutatókat produkál és ádázul küzd riválisaival, a Apple-lel (AAPL $242.29 +0.21%) és a Research in Motion -nal (RIMM $70.54 +0.81%). A NASDAQ folytatta emelkedését, és hétfőn újabb 52 hetes csúcson zárt. Hasonlóan az S&P500-hoz, itt is Doji és egy szűk NR7-es alakzat jött létre.

Első támasz: 42.12 (az éves mélypont)

Második támasz: 46.44 (március 4-én kinyitott gap)

Az index 3.82 pont, +0.16% mozgással 2457.87 ponton zárt.

Félvezetők ($SOX)

A félvezető szektor jelenleg 52 hetes csúcsán tartózkodik, és február 5-i, 200 napos mozgóátlaggal támogatott mélypontja után tovább emelkedik. Tegnap az index új területekre merészkedett, majd profit kivétbe ment át, és nyereségeinek egy részét visszaadta. A nap végére hullócsillag (shooting star) gyertya formálódott.

A Texas Instruments (TXN $25.69) részvények +3%-ot emelkedtek, mivel John Pitzer, a Credit Suisse elemzője a papírt felülteljesítőre minősítette fel, a célárat pedig 24-ről 32 dollárra emelte.

A szektor 3.21 pont, +0.85% változással 378.97 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor az év eleje óta egyike a legerősebb ágazatoknak. Tegnap a szektor tovább erősödött, és újabb 52 hetes csúcsot ért el.

A Citigroup (C $4.64 +1.98%) tovább emelkedett, miután a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy a bank eszközeinek 40%-át le akarja építeni arra a szintre, ami a válság kitörése előtt volt, és vissza szándékoznak térni a hagyományos banki tevékenységekhez.

Első támasz: 43.30 (a novemberi mélypont)
Második támasz: 50.5

Az index 0.66 pont, +1.19% emelkedéssel zárt 55.97 ponton.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia ágazat a 2010 győztese, a legerősebb szektor az év eleje óta 33%-os hozamával.Miután folyamatosan új csúcsokra törtek, a befektetők jelenleg még pihegnek, az ágazat pedig oldalazik.A jelenlegi oldalazó mozgás és a magaslatok megtartása azt mutatja, hogy a befektetők a nyereségek konszolidálását inkább az idő, mint az árak dimenziójában teszik. Az ágazat azonban hamarosan összeszedheti a szükséges erőt, és folytathatja emelkedését.

Első támasz: 1212 pont

A szektor 8.11 pont, -0.65% mozgással 1239 ponton zárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.