BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egész Európa megszorít?

Már az olasz kormány is arra kényszerült, hogy megszorító csomagot fogadjon a hatalmas költségvetési hiány csökkentése érdekében. Ugyanebből az okból készül nyugdíjreform Franciaországban és csökkennek a nyugdíjak Romániában. A megfigyelők szerint mindez azt mutatja, hogy egyre bővül azoknak az európai országoknak, ahol a szigorú kiadáscsökkentő lépések elkerülhetetlenek.

Olaszországban a jóváhagyott intézkedésekkel két év alatt 24 milliárd euróval mérsékelné a deficitet Silvio Berlusconi kabinetje.

A megszorítások a hírek szerint elsősorban a köztisztviselőket és a helyi önkormányzatokat sújtják. A közszférában elbocsátás, a bérek befagyasztása és a nyugdíjkorhatás megemelése várható.

A 25 százalékos bércsökkentés és a 15 százalékos nyugdíjcsökkentés a legjobb döntés Románia számára - mondta Traian Basescu román elnök, amikor a bukaresti törvényhozás tagjait győzködte a drasztikus kiadáscsökkentő intézkedések elfogadásáról. Romániában jelenleg a közalkalmazotti bérek, a nyugdíjak és a szociális kiadások az évi román büdzsé 63 százalékát viszik el. 

Korábban Franciaországban is elterjedt a hír, hogy 2010-ben az óriási deficit a kormány egyik fő célja a nyugdíjkiadások csökkentése és elkerülhetetlen a nyugdíjkorhatár emelése. Mindehhez nyugdíjreformra van szükség, amelynek értelmében 62 év lenne a minimum és 2030-ra 65 évre nőne a nyugdíjkorhatár.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.