BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forintpiac: továbbra is tart a pánik - Folyamatos gyengülés!

Pénteken további tetemes hanyatlással növelte csütörtöki zuhanását a forint, de már jórészt a nemzetközi piaci hangulatot követve. Az euró gyengült és újabb négy éves árfolyam mélypontot ért el pénteken 1,2019 dolláron. A befektetői hangulat negatív fordulatot vett az európai piacokon.

Péntek délután negyed ötkor az eurót 287,31 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a péntekre virradóra a nemzetközi kereskedelemben tartott 282 forint körüli és a kora délelőtt elért 280 körüli jegyzéssel. A jegyzés a kora délutáni órákban 290 forint közelében is járt.

A dollárt 238,48 forinton jegyezték 1,2035 dolláros euró jegyzés mellett. Kora délelőtt a dollárt 229 forint körül, az eurót 1,2200 dollár körül jegyezték. Csütörtök délután a dollár jegyzése 227,20 forint volt 1,2224 dolláros euró mellett.

A svájci frank jegyzése péntek délután 205,87 forint a délelőtti 199-200 forint után és a csütörtök délutáni 197 forint után. A frank jegyzése 207 forintnál is járt nap közben.

100 japán jent 259,35 forinton jegyeztek délután negyed ötkor a délelőtti 248 forint körüli és a csütörtök délutáni 245 forint körüli jegyzés után. A jen jegyzése 261 forintnál is járt.

A forint pénteken nagyrészt az euró/dollár árfolyam alakulását követte, párhuzamosan a zloty és a cseh korona mozgásával. A forint pénteki gyengülése csak kisebb részben tudható be belpolitikai tényezők hatásának.

Az euró gyengült és újabb négy éves árfolyam mélypontot ért el pénteken 1,2019 dolláron. A befektetői hangulat negatív fordulatot vett az európai piacokon. A fél százalékot meghaladó emelkedéssel nyitó főbb európai tőzsdék a kora délután órákban már fél-másfél százalék körüli veszteségben álltak, majd az amerikai tőzsdék is másfél százalék körüli veszteséggel nyitottak.

Az európai részvényindexeket és ezzel együtt a devizapiaci befektetői magatartást rontó fordulatot a banki részvények árfolyamesése idézte elő a származékos termékek kereskedelmével és a szuverén adósságszolgálati válság mélyülésével kapcsolatban felmerült piaci aggodalmak miatt, amit tovább erősített a magyar és a görög helyzet párhuzamba állítása is.

A devizapiacokon megindult a befektetések áthelyezése a "mentsvár" devizákba, olyannyira, hogy a jennel szemben még a szintén befektetési mentsvárnak tekintett dollár is gyengült.

Az euró a dollárral szemben a délelőtti 1,2200 körüli árfolyamról 1,21 alá esett, legmélyebb árfolyama 1,2047 dollár volt. Az euró hirtelen gyengülését részben a svájci frank erősödésének, részben pedig a francia miniszterelnök szavainak tulajdonítja a piac. Francois Fillon kijelentette, hogy a maga részéről semmi rosszat nem lát abban, ha az euró/dollár árfolyam eléri a paritást.

A svájci frankkal szemben az euró 1999 januári bevezetése óta legalacsonyabb árfolyamát érte el, történelmi mélypontot állított be 1,3865 frankos árfolyamon. Ezt az utóbbit piaci megfigyelők annak tulajdonítják, hogy a svájci jegybank felhagyott frank gyengítő műveleteivel.

A befektetői hangulatban bekövetkezett fordulat a térségbeli devizákra is gyengítő hatást gyakorolt: a zloty a kora délelőtti 4,09-4,10-es euró jegyzésről 4,18-ra, mintegy 2 százalékkal gyengült, a cseh korona 25,80-as euró jegyzésről 25,98-ra,0,7 százalékkal gyengült. A forint a délelőtti 280 körüli euró jegyzésről egészen 290-ig, mintegy 3,5 százalékkal gyengült.

A forint csütörtökön a délelőtti 273-as euró jegyzésről 282-ig gyengült, de akkor belföldi politikai okok miatt, elszakadt a térségbeli devizáktól. A térség devizáit meghaladó mértékű pénteki gyengülése is ugyanennek a hatásnak tulajdonítható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.