BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MGYOSZ: meg kell állítani a korai nyugdíjba vonulást!

Az adó- és társadalombiztosítási rendszerek átalakítása, a korai nyugdíjba vonulás megelőzése és a vállalatok, illetve a dolgozók szemléletváltása együttesen kínálhat megoldást az európai országokat érintő demográfiai változásokra – ez derült ki az MGYOSZ múlt pénteken megtartott konferenciáján.

A várható élettartam hosszabbodása és az egészségi állapot javulása nem párosult hosszabb ideig tartó munkavégzéssel – így a szociális biztonsági rendszerek életképessége is megkérdőjeleződött. A kormányzatok az idősebb munkavállalók munkaerőpiaci részvételének növelésével és meghosszabbításával próbálták enyhíteni az aktív munkavállalók számának csökkenéséből eredő hatásokat.

Míg Nyugat-Európában az 1990-es években megfigyelhető korai nyugdíjba vonulási tendencia ezáltal sikeresen megfordult (mára az idősebb munkavállalók ezen országokban jelentősen nagyobb számban vannak jelen a munkaerőpiacon), addig a közép- és kelet-európai országokban az idősebbek munkaerőpiaci részvétele változatlanul alacsony maradt (átlagosan 39%, míg az EU-15-ben 47%, az EU-27-ben pedig 46%!).
 
„Nem szabad, hogy a hatvan év feletti munkavégzés továbbra is kivételes esetnek számítson a régióban, éppen ellenkezőleg: általános gyakorlatot kell teremtenünk belőle”, összegezte Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke a szervezet álláspontját.

Rolek Ferenc szerint elébe kell menni a társadalom elöregedéséből fakadó kihívásoknak: a korainyugdíj-ösztönzőket teljes mértékben meg kell szüntetni, s az adó- és társadalombiztosítási rendszerek megfelelő átalakítása által minél nagyobb pénzügyi vonzerőt kell kínálni mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára.

Fontos, hogy belássuk: a vállalatoknak több támogatásra van szükségük ahhoz, hogy megbirkózzanak az időskorral kapcsolatos munkahelyi problémákkal, illetve hogy továbbképzést, oktatást tudjanak biztosítani idősödő munkavállalóinak.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége „Idősödő munkaerő 2 – az idősödő munkaerő foglalkoztatásának és hatékony munkavégzésének elősegítéséért” című projektjének keretein belül megvalósuló, június 18-án megtartott szakmai konferencián ezért szakemberek és munkaadók együttesen arra keresték a választ, milyen intézkedésekkel csökkenthetők az időskorúak inaktivitásából fakadó negatív gazdasági következmények.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.