BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkvai kívánság: legyünk pénzügyi központ is!

Moszkva már régóta nemzetközi kulturális és történelmi központ, az orosz kormány azonban most pénzügyi központtá akarja változtatni a fővárost – írja elemzésében Konsztantyin Rozsnov, a BBC üzleti tudósitója.

A kezdeményezés célja, hogy javítsák Oroszország imázsát a nemzetközi vállalatok körében. Maga Dmitrij Medvegyerv elnök a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon azt fejtegette, hogy a modernizáció érdekében fejlett és globálisan versenyképes nemzeti pénzügyi rendszerre van szükség Oroszországban. 

Medvegyev elismerte, hogy Oroszországnak még hosszú utat kell megtennie azért, hogy valóban versenyképes pénzügyi központot hozzon létre Moszkvában.

Michael Ganske, a Commerzbank Corporates and Markets részlelgén belül az  Emerging Markets Research vezetője úgy véli, az orosz fővárosnak vajmi kevés esélye van globális pénzügyi központtá válnia.

A szakember ugyanakkor elismerte, hogy a célkitűzés segíthet abban, hogy ösztönözzék a szükséges strukturális reformok megvalósítását Oroszországban.

A Mercer az életminőségről készített legfrissebb tanulmányában a benne feltüntetett 220 város között Moszkva a 166. helyen szerepel. A kellemetlenségek között szerepel az óriási forgalmi torlódásoktól, a légszennyeződéstől kezdve a szigorú bevándorlási szabályokon keresztül a bürokráciáig, korrupcióig és a transzparencia hiányáig sok minden.

Pedig igyekezetből nincs hiány, hiszen már június elején Medvegyev arra kérte az orosz és a moszkvai kormányt, hogy vizsgálja meg a vízum kiadására és a bejelentkezésre vonatkozó szabályokat, amelyek a külföldi pénzügyi szolgáltatókra vonatkoznak, továbbá a moszkvai közlekedési infrastruktúra fejlesztésének lehetőségeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.