BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eladásokból fizeti az olajtakarítást a BP

A British Petroleum (BP) eladja Texasban, Kanadában és Egyiptomban lévő eszközeinek egy részét, hogy ebből részben finanszírozni tudja a Mexikói-öbölben általa okozott olajszennyezés felszámolásának költségét.

A brit olajóriás szerint 7 milliárd dollár összegű megegyezésre jutott az amerikai Apache Corporation olajtermelő céggel. G. Steven Farris, az Apache vezére az üzlet bejelentése után úgy fogalmazott: kizárólag a Mexikói-öbölbeli helyzetnek köszönhető, hogy megköthették a szerződést - jelenti az AP.

Az eladásból befolyó összeget egy olyan alapban helyezik el, amelyből a tisztítás költségeit és a szennyezés miatt támasztott kárigények kielégítését fizetik. A BP eddig mintegy 2 milliárd dollárral csökkentette kiadásait és felfüggesztette a 10,6 milliárd dollárra rúgó idei osztalék fizetést. Az olajóriás szerint a Deepwater Horizon katasztrófája kapcsán keletkező költségek elérhetik a 100 milliárd dollárt.

A BP eddig 4 milliárd dollárt költött el a szennyezés megszüntetésére és a károsultak kárigényeinek kielégítésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.