BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

London: kifulladóban a globális gyáripari "boom"

Kifulladóban van a világgazdaság feldolgozószektorának eddigi erőteljes teljesítmény-növekedési üteme az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított globális gyáripari beszerzőmenedzser-index (PMI) tanúsága szerint.

A JP Morgan, amely minden hónapban közzéteszi a nemzetgazdasági feldolgozó ágazatok teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzőmenedzser-indexét, júniusról szóló, pénteken kiadott legújabb összesítésében azt írta: az általa képzett mutató a múlt hónapban a vártnál nagyobb mértékben, két teljes ponttal, 57 pontról 55 pontra csökkent.

Jóllehet a múlt havi PMI-mutató még mindig "viszonylag magas", az átfogó adat azonban mégis "ronda", tekintettel a kibocsátási részindex 2,2 pontos, és az új megrendelések értékét jelző részmutató 3,3 pontos esésére.

Az 50 feletti beszerzőmenedzser-indexek a vizsgált szektorok teljesítményének emelkedését mutatják, vagyis a júniusi globális átfogó index változatlanul a világgazdaság feldolgozószektorának növekedését jelezte, ám a bővülés az előző havihoz képest számottevően lelassult.

A júniusi adatsoron belül a foglalkoztatási részindex változatlanul a gyáripari állások számának nettó gyarapodását jelezte, de ennek üteme is lassult: a foglalkoztatási mutató 53,9-ről 53,1-re csökkent.

A JP Morgan kiemeli, hogy a feldolgozóipari vállalatok tavaly november óta most először mérsékelték a munkaerő-felvétel ütemét.

A pénteki elemzésben a ház szakértői ugyanakkor a kedvező tényezők között emelik ki, hogy a feldolgozószektor lendületének lanyhulását nem kísérte raktárkészlet-halmozódás.

Más nagy londoni házak szerint a világgazdaság egészének növekedési lendülete egyelőre kitartónak tűnik.

A Fitch Ratings Londonban e héten kiadott félévzáró globális áttekintésében azt írta: az európai szuverén adósságválság hatásai ellenére javulnak a világgazdaság idei növekedési kilátásai. A legnagyobb európai hitelminősítő az eddigi 2,8 százalékról 3,1 százalékra javította az idei év egészére szóló világgazdasági növekedési előrejelzését. 

A Fitch szerint a globális növekedés egyik motorja a négy legnagyobb felzárkózó gazdaság - Brazília, Oroszország, India és Kína (angol rövidítéssel a BRIC-országok) -, amelyek együttes átlagos növekedési ütemét 2010-ben a cég 8,1 százalékosra valószínűsíti a tavalyi 4,4 százalékos GDP-plusz után.

A Fitch Ratings a legnagyobb fejlett ipari hatalmak csoportjában - az Egyesült Államokban, az euróövezetben, Japánban és Nagy-Britanniában - az idén átlagosan 2,2 százalékos növekedést vár a tavalyi 3,6 százalékos visszaesés után.

Az elemzés szerint a szuverén adósságpiac kilengései ellenére a világgazdaság egészének makroháttere szilárd, a nagy fejlett ipari gazdaságok az idei első negyedben már a negyedik egymás utáni negyedéves növekedést produkálták. A Fitch Ratings elemzői "eltúlzottnak" tartják azokat a piaci aggodalmakat, hogy a megindult költségvetési konszolidációs programok a legnagyobb iparosodott országok csoportját az idén visszasodorhatják a recesszióba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.