A közlemény szerint a hivatalos magyar szervek évente 10 ezernél is több mintát vesznek az árusított zöldség és gyümölcsféleségekből, ezeket akkreditált laboratóriumokban vizsgálják, és az eredményeket évről évre publikálják.
A kamara szerint ezek alapján állítható, hogy a magyar zöldség és gyümölcs minden kockázat nélkül fogyasztható. Ezzel szemben az egyik nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint a magyar termékeknek csupán 21 százaléka tiszta. A vizsgálatot a Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozata végezte Szlovákiában, Magyarországon, Csehországban és Bulgáriában.
A kamara szerint a vizsgálattal kapcsolatban probléma, hogy azt sem tudni, hogy Magyarországon magyar termékeket vásárolt-e az akcióban résztvevő Levegő Munkacsoport, vagy importból származót.
A közlemény idézi Szukics Józsefet, a Magyar Agrárkamara alelnökét, aki szerint problémás a minták száma is: csupán 14 tétel zöldségről, gyümölcsről van szó. Azt viszont nem tudni, hogy ezek honnan származnak, azaz lehetnek importok is.
Kifejtette, a magyar termékekben nem fordulhat elő 79 százalékos arányban problémás, növényvédőszer-maradványos zöldség, gyümölcs. A nagy zöldségtermesztők és növénytermesztők exportálnak is. Az uniós szabványokat be kell tartaniuk, tehát folyamatos a kontroll.
Amennyiben folytatódik egy ehhez hasonló kampány a magyar kertészeti termékek ellen - amely erősen hasonlít a 4 Mancs magyarországi hadjáratára - úgy veszélybe kerülnek nemcsak a nagy-, hanem a kormányzat által hatványozottabban elősegíteni szándékozott kisebb magyar termelők is - áll a közleményben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.