BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GKI: Az építőipar a Széchenyi tervre vár?

Hiába köszöntött be a nyár, ez sem pörgette fel az egész évben gyengén teljesítő építőipart. A statisztikai hivatal adatai szerint júniusban az ágazat termelése 19,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, és az előző hónaphoz képest is drasztikus a visszaesés.

A GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője szerint a jó idő ellenére sincs elég megrendelése az építőiparnak, és ez az egész évre rányomja a bélyegét. Petz Rajmund azt várja, hogy a nagy állami beruházások legkorábban jövő év közepén indítják be az ágazatot.

Gazdasági Rádiónak nyilatkozó kutatásvezető elmondta, hogy a korábbi adatok tükrében egyértelműen a júniusi a legrosszabb, de nem kiugróan. Volt már ugyanis korábban is 15 százalék körüli visszaesés az adott hónap és az előző év azonos időszakához képest. Petz Raymund szerint elképzelhető az is, hogy a tavalyi áfa-emelés is belejátszott a 2009. júniusi nagyobb teljesítménybe. 

A GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője elmondta, hogy a nyári hónapok általában termelési oldalról jelentenek kedvező körülményeket az építőiparban. Ebben az évben azonban ez nem így történt, nem volt ugyanis megfelelő kereslet az ágazattal szemben. Ennek egyik oka a kormányváltás lehetett, ugyanis egyfajta kivárás jellemezte mind az államigazgatást, mind pedig a lakásszektort, és a vállalatokat is - írja a Gazdasági Rádió.

Petz Raymund úgy véli, hogy az ágazat sok szereplője arra vár, hogy az új kormány a Széchenyi terven belül valamilyen támogatást adjon majd az építőiparnak. Ez a kivárás ezt az évet nagyon elronthatja – tette hozzá a szakértő. Érdemi elmozdulás csak 2011 második felétől lehet.

A 2008-as válság egyik legnagyobb vesztese lehet az építőipar, egy év alatt majdnem 20 százalékkal esett vissza az ágazat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.