BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem magyar mintát követ majd a német bankadó

A német kabinet szerdán tárgyal a bankadóról, mely merőben más lehet, mint a magyar. Nem a mérlegfőösszegre, hanem a nyereségre vetnék ki.

A német kabinet szerdán dönt a bankadó kérdéséről, tudósít a Reuters egy kormányzati forrásra hivatkozva.

Az adó maximális mértéke az éves profit 15 százaléka lenne, a német székhellyel rendelkező bankokra vetnék ki, akik nyereségesek.

Mint ismeretes, a magyar pénzintézeti különadó a mérlegfőösszegre lett kivetve - tekintet nélkül arra, hogy az adott bank, biztosító nyereséges-e vagy sem.

A magyar terveket kezdettől fogva hevesen bírálták, szakértők, bankárok, az EU és az IMF küldöttsége is, a Költségvetési Tanács pedig a különadó növekedésre gyakorolt negítív hatására figyelmzetetett.

Legutóbb a Raiffeisen Zentralbank vezérigazgatója, Walter Rothensteiner bírálta a magyar bankadót, mondván, az rossz példa, Magyarország tartós károkat okoz saját pénzügyi szektorának a bankadóval. A Raiffeisen vezére egységes európai bankadót támogatna és banki stabilitási alapot.

Ausztria is tervezi a bankadó bevezetését, a kormány mintegy félmilliárd eurót vár a különadótól, amit - a magyarhoz hasonlóan - szintén a mérlegfőösszeg alapján fizetnének.

Horvátország is a magyar mintát követné, a pénzintézetek megadóztatásával betömnék a költségvetési lyukat. A horvát bankok több mint 90 százaléka külföldi tulajdonban van, adózás előtti nyereségük az első félévben elmarad az egy évvel korábbitól: 2010 első félévében 2,23 milliárd kuna (397,9 milliárd forint) lett, 2009-ben 2,87 milliárd kuna volt. Elemzők, és a központi bank is bírálta a különadót.

A lengyel parlament is tárgyal a pénzintézetek különadójáról, melyet mérlegfőösszegre vetnének ki, mértéke annak 0,3 százaléka lenne. 

Az EU pénzügyminiszterei egységes bankadón gondolkodnak, ami már aligha lesz hatékonyan megvalósítható, tekintettel arra, hogy egyre több ország tervezi bevezetni a különadót más-más adóalappal és mértékkel. A szakemberek úgy vélekedtek, hogy az EU akkor is bevezeti a bankadót, ha nem lesz globális adó. Az EU tagországainak vezetői még júniusban megállapodtak a 2011-2020-as gazdaságpolitikai stratégiáról, amely tartalmaz egy banki adó kivetését.

Az uniós konszenzus elérése érdekében a belga elnökség szeptember 7-re összehívta az EU pénzügyminiszterei tanácsának ülését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.