BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárd forint is lehet a kórházak tartozása

A kórházak adóssága egyes becslések szerint 100 milliárd forint is lehet. Van olyan kórház, amelyik minden beszállítójának tartozik.

Két kórház kivételével mindegyik intézmény nyilatkozott arról, hogy mennyi tartozása van. Az adatokat jövő hétig összesítik. Becslések szerint 45 és 100 milliárd forint között lehet a kórházak adósságállománya. Van olyan kórház, amelyik gyakorlatilag minden beszállítójának tartozik. Az a két kórház, amelyik nem küldte el az adatlapot, kimaradhat az esetleges pénzügyi segítségből - írja az Mr1 Kossuth Rádió.

Egy hete levélben kérte Szócska Miklós államtitkár a fekvőbeteg szolgáltatók vezetőit és fenntartóit, hogy szolgáltassanak adatokat a tárcának az intézmények teljes körű és valid adósságállományának felmérése érdekében.

Egymilliárd 151 millió forint – ekkora a közösen működtetett diósgyőri és miskolci városi kórház adóssága, ez a szám szerepel a minisztériumnak átküldött adatlapon – mondta el a Krónikának Kovács Zoltán igazgató. Elsősorban a rendszeres, folyamatos beszállítóknak, tartoznak. A kórház havonta 60 millió forinttal kénytelen többet költeni a betegek ellátására, mint amennyi pénzt az egészségbiztosítótól kap. Ebből adódik a kint levőség nagyobb része Kovács Zoltán szerint.

A biztosító nem téríti meg az ellátás valós költségeit, ezzel egyetért Csiba Gábor, a súlyponti kórházakat tömörítő Stratégiai Szövetség elnöke, aki a miskolci kórház főigazgatója is egyben. Ennek az intézménynek jelenleg nincsen adóssága, de Csiba Gábor azt hangsúlyozza, hogy ezért nagy árat fizettek: nem vásároltak műszert, nem fejlesztettek. „Tulajdonképpen feléltük a jövőt ezekkel a megszorításokkal” – fogalmazott a főigazgató.

Arról jelenleg csak becslések vannak, hogy mekkora adósságot halmoztak fel a magyar kórházak. A 45-től a 65 milliárdon át a 100 milliárdig több összeg elhangzott már. Épp ezért döntött úgy a tárca, hogy felméri a pontos helyzetet. Az összesítés jövő hét közepére készül el.

Mint megtudtuk: a keddi határidőig két kivétellel mind a 173 kórház elkészítette a bevallást. Korábban Szócska Miklós államtitkár egyértelművé tette: aki nem tölti ki az adatlapot, kimarad az esetleges konszolidációból. Bár egyelőre még nem tudni pontosan, hogyan kívánja a szaktárca kezelni a helyzetet, van-e plusz pénz a kórházi adósságok rendezésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.