BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A befektetők jobban bíznak Budapestben, mint Dublinban

Az elmúlt napokban több problémás euróövezeti tagállamban is sikerrel bocsátottak ki államkötvényeket, ezekben az országokban így egyelőre nem jelent gondot az adósság finanszírozása. Az emelkedő hozamok azonban jól mutatják, hogy az írekkel és a portugálokkal szemben egyre nagyobb a bizalomvesztés, Magyarország megítélése ugyanakkor az elmúlt két hétben, mintha kissé javult volna. A csütörtöki állampapír-aukción kiderül, mennyire bíznak bennünk, lehet-e olcsóbban is államkötvényt kibocsátani - írja az MR1 - Kossuth Rádió.

Aggódnak a pénzpiacok, hogy Írország Görögország sorsára jut majd, és végül az európai stabilitási alaphoz kell fordulnia kölcsönért. Egyelőre azonban az írek sikeresen tudják finanszírozni magukat államkötvény-kibocsátással. Kedden, többszörösen jegyezték túl a befektetők az ír állampapírokat, igaz, csak egyre nagyobb hozamért hajlandóak vásárolni, és emiatt egyre drágább az ír adósság finanszírozása - olvasható az MR1-Kossuth Rádió oldalán.

Szerdán a kockázat szempontjából Görögországgal és Írországgal egy csoportba sorolt Portugália is sikeresen tudott állampapírt kibocsátani, ugyanakkor rekordot döntött a kötvények hozama, az ország euróövezeti csatlakozása óta nem kellett ilyen sokat fizetnie a befektetőknek. A magas hozamokat azért kérik a befektetők, mert nem látják biztosítva, hogy a kiugró államadósságot vissza tudják fizetni ezek az országok - magyarázza Szabó Viktor, az Aberdeen Alapkezelő befektetési vezetője.

Írországot annak idején az unió bezzegországának kiáltották, miközben adóssága a hitelből finanszírozott növekedés miatt ugrott meg, most pedig a bankszektor újabb csontvázai okozzák a befektetők félelmeit, a portugáloknál pedig a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem látszanak olyan kormányzati intézkedések, amelyek megfordíthatnák a fenntarthatatlan adósságpályán menetelő országot. A költségvetés hiánya tavaly a bruttó hazai termék, a GDP 9,3 százalékra rúgott, ezt idén 7,3 százalékra szeretnék csökkenteni.

Miközben az írekkel és a portugálokkal szemben egyre nagyobb a bizalmatlanság a pénzpiacokon, az elmúlt 2-3 hétben úgy tűnik, hogy némileg javult Magyarország megítélése, hiszen nálunk csökkentek az állampapír hozamok. Ugyanakkor a helyzet törékeny, és nem szabad hosszabb távú következtetést levonni - mondja a K&H Befektetési Alapkezelő vezető portfólió-menedzsere. Majoros György szerint a piacokat leginkább az nyugtathatja meg, és akkor csökkenhetnek jelentősen a magyar állampapír-hozamok, ha a választások után megerősítést nyer a jövő évi hiánycél, és látszanak a hosszabb távú intézkedések is. A kérdés most az, hogy a csütörtöki államkötvény-aukción mekkora lesz az érdeklődés, és csökkenhetnek-e a hozamok, miközben a problémás euróövezeti tagállamoknál éppen emelkedtek. Igaz, Magyarország szerencsésebb helyzetben van, mint Portugália és Írország, hiszen a költségvetési kiigazítás jelentős részét mi már magunk mögött tudjuk, míg ők csak idén kezdték el.

Portugália

A tervezett kötvényeladás 750 millió és 1 milliárd euró között volt, a hozam jelentős emelkedése miatt az alsó határon bocsátották ki a kötvényeket.

A 4 éves papírok hozama 1 százaléknál is nagyobb mértékben emelkedett, 3,621 százalékról 4,695 százalékra. Az eladás 450 millió euró értékben történt meg.

A 10 éves kötvényeket kamata 6,242 százalékra nőtt a korábbi aukción kialakult 5,312 százalékról. A kibocsátás 300 millió euró értékben történt meg.

A portugál kormány mindent megtesz, hogy csökkentse a költségvetés hiányát, amely 2009-ben 9,3 százalékra rúgott. Ez a 16 országot tömörítő eurózóna negyedik legnagyobb deficitje. Portugáliát csak Írország, Görögország és Spanyolország előzi meg.

Ebben az évben 7,3 százalékra csökkenti a kormány a költségvetési hiányt, és 2012-re a maastrichti 3 százalék alá kívánja levágni a deficitet.
A növekedési kilátások szerények: idén 0,7 százalékos GDP bővülést vár a kormány, a portugál jegybank prognózisa 0,9 százalék a 2010-es évre, amely 0,2 százalékra csökkenhet 2011-re.

Írország és Spanyolország

A keddi ír aukciót jelentős aggodalom övezte. A kereslet nagy volt, a 4 éves (500 millió euró értékben kibocsátott) papírok hozama 4,767 százalékon alakult, és 2,54 milliárd euró ajánlat érkezett. A 8 éves (1 milliárd euró értékben kibocsátott) kötvények hozama 6,023 százalék lett, az ajánlatok majdnem elérték a 3 milliárd eurót.

A 4 év lejáratú adósság hozama az előző aukción 3,627 százalék, a 8 év futamidejű 5,088 százalékon alakult.

Spanyolország is kedden lépett a piacra azután, hogy az ír (és a portugál) német kötvények feletti hozama rekordszintre emelkedett az eurózóna fennállása óta.

A spanyol éves lejáratú papírok hozama 1,908 százalékon alakult, augusztusban az előző aukción 1,836 százalék volt az átlaghozam. A 18 hónap lejáratúak hozama 2,146 százalék lett, szemben az augusztusi 2,78 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.