BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nyugdíjas pedagógus se dolgozhat

Nem világos, ki mindenkire vonatkozik majd a „vagy nyugdíj, vagy állami fizetés” elve a közszférában – írja az Új Szó. A szlovák miniszterelnök szerint az alkalmazotti jogviszonyban lévő nyugdíjas pedagógusokra is érvényes a jogszabály.

Nagy a homály a koalíció megszorító pénzügyi intézkedéseinek részletei körül – olvasható az Új Szó hasábjain. A kormány egy megszorító intézkedése, hogy 2011 januárjától nem lehet nyugdíjat kapni és egy időben dolgozni a közszférában.

A fegyveres testületektől nyugdíjba vonult, szolgálati nyugdíjra jogosult személyek esetében viszonylag világos a helyzet: ők biztosan nem dolgozhatnak majd állami intézményekben és a közszféra más területein. A legtöbb kérdőjel a nyugdíjas korú, de még dolgozó pedagógusokkal kapcsolatban van.

A szaktárca még nem nyilatkozott érdemben a problémáról. „A vonatkozó törvény szeptember 20-ra készül el, az érdekegyeztető tanács akkor fogja megvitatni” – mondta lapunknak Slávka Sélešová, a szociális ügyi minisztérium szóvivője. Iveta Radičová tegnapi kijelentése alapján a korlátozás csak az alkalmazotti jogviszonyban dolgozó nyugdíjasokra vonatkozik. „Csak az alkalmazotti munkaviszonyt korlátozzuk, más szerződés alapján végzett munkát nem érint az intézkedés” – jelentette ki tegnap a pedagógusokkal kapcsolatban Iveta Radičová miniszterelnök – írja az Új Szó.

Pék László szerint sok múlik a szabályozás pontos megfogalmazásán. „Sok függ attól is, hogy emelkedik-e a nyugdíj a nyugdíj alatt ledolgozott évek arányában” – mondta az Új Szónak a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke.

A szakember úgy vélekedett, hogy pedagógushiányra nem kell számítani a szabályozás miatt, ugyanis nagyon sok fiatal pedagógus nem tud elhelyezkedni; azonban lehetséges, hogy egyes szakok esetében pedagógushiány lehet. „Nem biztos, hogy minden nyugdíjas pedagógus helyett mindenhol találnak megfelelő tanárt, de ez egy lehetőség lesz a fiatal pedagógusok számára” – mondta az SZMPSZ elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.