BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cashline: Már a bóvli is pörög

A legfrissebb felmérés szerint az amerikai piacon forgó bóvli kötvények árfolyamai átlépték a névérték 100 százalékát, vagyis a piaci szereplők összességében azzal számolnak, hogy az eredetileg kölcsönadott összegek megtérülnek.

A bóvli kategóriájú kötvények alatt azon instrumentumokat értjük, amelyek hitelminősítése nem éri el a befektetési kategóriát, vagyis az eredetileg a kötvény kibocsátójának átadott összeg visszafizetését nagyon komoly bizonytalanság övezi. A mostani, átlagosan 100 százalékos érték legutóbb 2007 júniusában jellemezte a bóvli kategóriát, ez a Lehman Brothers két évvel ezelőtti csődjét követően 55 százalékig esett 2008 végére - írja a Cashline.

A buli hangulatot jól jelzi, hogy a Ford 2031-ben lejáró kötvényeinek árfolyama a névérték 100 százaléka fölé került, amelyre öt éve nem akadt példa. Két éve még 12 százalék körül mozgott a jegyzés, mivel sokan a cég csődjével kalkuláltak (a kötvények esetében az árfolyam és a kötvény hozama egymással ellentétesen mozognak), de hasonló tendenciák mutatkoznak más vállalatok esetében is.

Már-már kellemetlenül érezzük magunkat, hogy ismét egy tőzsdei piramisjátékra kell gondolnunk, de vélhetően ezt a történetet is a korlátlan likviditás vezérli, főként, mivel az amerikai államkötvények már hangyányi hozamokat biztosítanak, így folyamatos az érdeklődés a magasabb megtérülést biztosító befektetések iránt. Sejthető, hogy a rendkívül nagy kockázatot hordozó befektetési hozamprémiuma vissza fog korrigálni a mostani irreális szintekről, de ez sem egy néhány napos folyamat lesz.

Kellemes gyorsjelentésekkel szolgáltak az amerikai technológiai cégek tegnap. Az Oracle a vártnál kedvezőbb árbevételi és egy részvényre eső profitadatot (EPS: 42 vs. 37 centre rugó konszenzus) tett közzé, amelyet főként az új ügyfelek szoftvervásárlásai segítettek, de a friss hardverdivízió is csinos eredményeket produkált az időszakban. Erre válaszul a zárás utáni elektronikus kereskedésben majdnem 5 százalékkal ugrott meg a részvényárfolyam.

Hasonlóan jól szerepeltek a Research in Motion (RŐMM) részvényei is ebben az időszakban, bár a papír jegyzése 10 százalékos pluszban is járt a gyorsjelentés megjelenését követően, innen azonban némi lemorzsolódás indult meg az árfolyamban.

A társaság egyébként a vártnál jobb számokat tett közzé a lezárult periódusra vonatkozóan, a folyó negyedévre pedig jóval a konszenzus feletti árbevételt és nettó eredményt prognosztizált. Vélhetően azonban nem tetszett a befektetőknek, hogy az amúgy is kiélezett versenyben (Apple, Google) a társaság csökkentené szeretné a transzparenciát a közeljövőben, így nem tennék közzé az új szerződők számát és értékesített készülékek átlagárát.

Mégsem adja el a Surgutneftegas a 21,2 százalékos MOL-pakettet? Tegnap a magyar kormány részéről jelezték, hogy nem vásárolják meg a részvénycsomagot, amely profitrealizálást hozott a kereskedésben (hogy ez mennyire lesz tartós, az egyelőre még kérdéses). Sajtó- és piaci értesülések szerint Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató távozhat a társaság éléről, helyét Kocsis István veheti át, aki jelenleg a BKV vezérigazgatója, de korábban már láthattuk őt az MVM élén is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.