BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiteltelen hitelminősítők: mi is "szenvedünk" tőlük

A Standard&Poor's negatívabb besorolásban tartja az országokat, mint indokolt volna - hívja fel a figyelmet Paul Krugman. Az S&P Magyarország besorolását a három nagy hitelminősítő közül a legrosszabb szinten tartja, és a bóvli kategóriába való átsorolással "fenyeget".

Paul Krugman az Írország körüli leminősítési hullám miatt írta meg posztját, s kifejti: együtt érez az írekkel.

A Standard&Poor’s negatívabban sorolja be az országokat, mint indokolt lenne – olvasható ki Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász szavaiból.

A hitelminősítő hajlamos arra, hogy a magánkézben lévő vállalatoknak jobb minősítést ad, az országok besorolását pedig igen gyenge szinten tartja, elég gyenge bizonyítékokkal – figyelmeztet Krugman.

Mint ismeretes, az S&P besorolásában a magyar adósság egy szinttel tartózkodik a befektetésre nem ajánlott, „bóvli” kategória felett. A hitelminősítő jelenleg felülvizsgálja a magyar adósság (BBB-) besorolását, az IMF-tárgyalások megszakadása után kilátásba helyezte annak lerontását, így hazánk „bukott angyallá” válhat.

A leminősítés meglepő lehet: a Moody’s is felülvizsgálja a besorolást, de ahhoz, hogy Magyarország bóvliba kerüljön, három szintet kellene rontania a besoroláson a hitelminősítőnek. (Jelenleg Baa1-es besorolásban tartja az adósságot, mely az S&P és a Fitch BBB+ minősítésének felelne meg.)

A Fitch is magasabb szinten (BBB) tartja a magyar adósságot, így két szinttel kellene lerontania a hitelminősítőnek hazánk adósságának besorolását ahhoz, hogy a befektetésre nem ajánlott kategóriába kerüljünk.

A Crédit Suisse elemzői kommentárja szerint Magyarország vélhetően elkerüli a leminősítést a Standard & Poor’s-nál. A svájci pénzintézet egyben semlegesről felülsúlyozottá minősítette át a magyar államadósságot.

Paul Fage, a Crédit Suisse elemzője a Bloomberg által idézett kommentárban leszögezte: ha a kormányzat tartja majd az ígért, 2011-es, 3 százalék alatti hiánycélt, akkor Magyarországot vélhetően nem minősíti le a Standard & Poor’s.

A Standard&Poor’s akkor helyezte kilátásba a magyar adósság bóvliba vágását, amikor megszakadtak a tárgyalások Magyarország és az IMF között. A hitelminősítő úgy vélekedett, újra kell értékelnie a magyar besorolást az IMF védőhálója nélkül.

A delegáció júliusi kivonulásának időszaka után súlyosbította a helyzetet, hogy Matolcsy György , a nemzetgazdasági tárca vezetője kijelentette: nem fogunk megszakadni, hogy 2,8 százalék legyen a hiány jövőre.

A magyar gazdaság stabilitásának megítélése akkor kezdett helyreállni, amikor a kormány bejelentette, hogy 2011-re mégis leszorítják a költségvetési hiányt a GDP 3 százaléka alá.

Matolcsy szeptemberben bejelentette, hogy 3 százalék alatti lesz a költségvetési deficit, melyet Orbán Viktor a parlamentben megerősített.

A kormány kommunikációjában bekövetkezett fordulat segített, hogy az államkötvények hozamai ne emelkedjenek tovább, a forint árfolyama némileg stabilizálódjon és a CDS felár csökkenjen. Igazi fordulatot a magyar fundamentumok megítélésében a 2011-es költségvetés adhat, melyet az önkormányzati választásokig (október 3) bizonyára nem ismerhetünk meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.