BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már az IMF is belátja: Újabb élénkítés kell

Az IMF aggódik a munkanélküliség miatt, elképzelhetőnek tartja, hogy újabb élénkítésre lesz szükség a munkanélküliség leszorításához.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgy véli, a világ vezető hatalmainak újabb fiskális stimulusra van szüksége, ugyanis a munkanélküliség magas szinten ragadt be. A gazdasági válságon nem vagyunk túl, ameddig a munkanélküliség nem kezd el jelentősen csökkenni, vélekedett Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezetője.

Az IMF az élénkítés mellett van, ugyanis a munkanélküliséget csökkenteni kell. Nem elég, hogy az élénkítéssel gazdasági növekedést érjünk el, a növekedésnek szolgálnia kell azt, hogy milliók jussanak munkához.

Az IMF vezére szerint az alacsony növekedés veszélye az Európai Uniót és az Egyesült Államokat is fenyegeti. A munkanélküliség magas szinten való stabilizálódása miatt meg fogunk fizetni: a munkájukat elveszette emberek egészségügyi problémákkal küzdhetnek a fejlett államokban, a szegény országokban ez gyakran élet s halál kérdése lehet.

Az OECD eltolná a megszorításokat

Egyelőre még nem tudni, hogy a fellendülés lelassulása átmenetinek bizonyul-e a világban – írja friss jelentésében az OECD. Ahol a költségvetés állapota megengedi, ott a fiskális konszolidációt el lehetne halasztani.

A Fitch is aggódik

A görög államadósság-válság egyértelmű tanulsága az, hogy ha egy országnak piaci finanszírozásra van szüksége, akkor nem teheti kockára a hosszú távú költségvetési fizetőképességébe vetett befektetői bizalmat - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott átfogó elemzésében , amely szerint ugyanakkor az euróövezeti költségvetési megszorító intézkedések az újabb recesszió kockázatával járnak.

A Fitch arra számít, hogy igazából jövőre kezdődik majd a valutaunió egészére kiterjedő költségvetési szigorítás, ez azonban növeli a kettős mélypontú euróövezeti recesszió kialakulásának kockázatát – figyelmeztet a Fitch.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.