BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkaerőhiány - Megkezdődött a harc a képzett dolgozókért Németországban

A válság elmúltával javulnak a munkavállalók lehetőségei Németországban, az olyan vállalatoknak pedig, mint a Siemens, át kell gondolniuk a stratégiáikat annak érdekében, hogy magukhoz kössék a szakképzett munkaerőt.

Az N24 által közölt elemzés emlékeztet arra, hogy még jóval a válság megszűnte előtt a szövetségi munkaügyi hivatal (BA) nyomatékosan figyelmeztetett a várható szakemberhiányra. Mihelyt a fellendülés megkezdődik, hiány mutatkozhat szakemberekből – figyelmeztetett Raimund Becker, az igazgatóság tagja. A szervezet ezért azt javasolta azoknak a német cégeknek, amelyek a kedvezőtlen rendelésállomány miatt rövidített munkaidőt voltak kénytelenek bevezetni, hogy a munkatársaik szabadidejét továbbképzésre használják fel.

Becker kérésének alapja, hogy 2010-től a német munkaerőpiacon a demográfiai fejlemények hatására jóval több dolgozó hagyja el szakmáját, mint ahány kezdő munkaerő megkezdi tevékenységét az adott szektorban. Már a következő három évben évente mintegy 200 ezer fővel kevesebb aktív állampolgár áll majd a német gazdaság rendelkezésére. Ehhez hozzáadódik, hogy sokan az első diplomájuk megszerzése után szakmát váltanak, vagy elhagyják az országot.

A német gazdaságban már megszólalt a vészcsengő. Egy szakértő szerint máris hiány keletkezhet kitűnően képzett villamos- vagy informatikai mérnökökben. Az előrejelzés szerint 2020-ig a villamosmérnökök iránti igény vélhetően évente 22 százalékkal nő, ám a végzős hallgatók száma eközben 11 százalékkal csökken.

A német hírtévé idézte a PricewaterhouseCoopers aktuális tanulmányát, amely szerint csupán a német autóipari ágazatban a következő két évben vélhetően 11 ezer betöltetne mérnöki állás keletkezik.  A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a Siemens 128 ezer németországi dolgozójának határozatlan idejű szerződést kínált, és beleegyezett, hogy az alkalmazottakat csak az üzemi tanácsok beleegyezésével bocsátja el, ezzel gyakorlatilag garanciát nyújtva a dolgozók munkahelyének megtartására.

Ám nem csak mérnökökből van hiány Németországban, az ipar is panaszkodik amiatt, hogy idén 10 ezer szakképzési helyet nem tudtak betölteni. Nagy hiány mutatkozik a szolgáltatási ágazatban is, mindenekelőtt az egészségügyben is. Az Interessenverband der Deutschen Zeitarbeitsunternehmen szakmai szervezetnél pedig arra figyelmeztetnek, hogy "harc a tehetségekért" már egyértelműen érzékelhető. A szervezet szerint a magasan képzett munkaerő diktálja a feltételeket Németországban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.