BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem szeretik az eurót az unióban

Az uniós polgárok többsége szerint árt a gazdaságnak az euró, a válság kezelése pedig a nemzeti kormányok feladata – írja az EUobserver.com.

A Marshall Alap által végzett felmérés szerint a franciák mintegy 60 százaléka, és németek, spanyolok, portugálok több mint fele szerint árt a gazdaságnak az euró. Az euróövezeten kívüli tagállamok közül Nagy-Britanniában 83 százalék azok aránya, akik úgy gondolják az euró bevezetése ártana a gazdaságnak. Lengyelországban és Bulgáriában 42 százalék az így vélekedők aránya. A 27 tagállam közül az egyetlen kivétel ahol a válaszadók 54 százaléka támogatja az euró bevezetését Románia.

A felmérés kitért a válság kezelés témakörére is, mely szerint az uniós tagállamok közül kizárólag Németországban vélekedik a többség, 54 százalék úgy, hogy elsődleges felelőssége az Európai Uniónak kell, hogy legyen.

A tagállamok közül Angliában utasították el leginkább a válaszadók az unió elsődleges felelősségét, mindössze 25 százalékuk várja az uniótól a problémák megoldását. Az új tagállamok közt pedig Bulgáriában 24 százalék, Szlovákiában 22 százalék és Romániában 15 százalék azok aránya, akik akár több hatáskörrel ruháznák fel Brüsszelt. A francia válaszadók megosztottak voltak a kérdésben, 47 százalékuk állította, hogy a nemzeti kormányok és 43 százalékuk mondta, hogy az EU-nak elsődleges a felelőssége.

A válaszadók 60 százaléka érzi úgy, hogy romlott az életszínvonala a tavalyi évhez képest, ez 5 százalékkal magasabb érték a 2009-es adathoz képest. Hollandiában ez az arány megduplázódott, a tavalyi 20 százalékról 40 százalékra emelkedett, míg Romániában és Bulgáriában a válaszadók több mint 80 százaléka azt mondta, hogy személyesen is érzi a válság hatását.

A pro-szabad piac támogatottsága a legmagasabb Nagy-Britanniában (81 százalék) és Németországban (78 százalék). Az uniós állampolgárok többség (78 százaléka) azonban úgy vélekedik, hogy továbbra is szükséges a kormány piacszabályozó szerepe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.