BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borús FDI-helyzet a világban

A korábbi várakozásokkal ellentétben továbbra is csak stagnálást várnak az idei működőtőke-áramlásban az UNCTAD szakértői.

Mint az ENSZ kereskedelemfejlesztési szervezetének most kiadott gyorsmérlege rávilágít: a második negyedévben az FDI-áramlás a világban ismét csökkent, mind az előző negyedévhez, mind pedig az előző év azonos időszakához képest. Pedig a megelőző négy negyedévben lassú felfelé ívelést mutattak az adatok. Mindennek nyomán – figyelembe véve a zöldmezős beruházásokra rendelkezésre álló adatokat, illetve a vállalatfelvásárlás és -összeolvadás harmadik negyedévi számait is – a nemzetközi szervezet szakértői az idén stagnálást várnak, ez azt jelenti, hogy az idei FDI-áramlás 25 százalékkal elmaradt a válságot megelőző szinttől, és 40 százalékkal a 2007-es esztendő csúcsnak számító adataitól, pedig az év vége felé már enyhén növekedhet az áramlás. Egyelőre azonban az UNCTAD által kidolgozott FDI-index nagyot zuhant, az előző negyedévi 112,8-hez képest a második három hónapos időszakban 84,6 százalékra a 2005-ös bázist száznak vevő skálán.

A visszaesést a fejlett piacgazdaságok jobban megsínylették, mint a fejlődő, illetve átmeneti gazdaságok. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy többek között az Egyesült Államok és Nagy-Britannia jóval kevesebb FDI-hez jutott a korábbiakhoz képest, miközben Oroszországnak és Kínának sikerült 31, illetve 20 százalékkal még növelnie is a befogadott működő tőke értékét.

Nagyon sok transznacionális vállalat kivonta befektetéseit a fogadó országból az év második negyedében, e döntésük meghozatalakor figyelembe vették a kiábrándító makrogazdasági fejleményeket és piaci zűrzavart. Ezt mutatja a vállalatközi hitelek meredek zuhanása, az, hogy a leányvállalatoktól elvontak hiteleket, illetve ők visszafizették korábbi kölcsöneiket az anyacégnek a vállalati mérlegek javítása céljából. Ugyanígy az újrabefektetett jövedelmek jóval nagyobb részét utalták haza az anyának, mint korábban.

A harmadik negyedre vonatkozó adatok azt mutatják, hogy lassacskán élénkülnek a határokon átívelő vállalatfelvásárlások és -összeolvadások, ugyanakkor csökkennek a zöldmezős beruházások.

Magyar helyzetkép

Az év második negyedében a külföldiek magyarországi közvetlen tőkebefektetései utáni 946 millió euró nettó kiáramlást publikált a Magyar Nemzeti Bank. Mint a folyó fizetési mérlegből kiolvasható: emögött a külföldiek nettó 251 millió eurós részvény- és egyéb részesedésvásárlása, a külföldi tulajdonosoknak járó 1455 millió euró – elvben újrabefektetett, ám valójában most az országból kivont – jövedelem és az egyéb tőketartozás nettó 258 millió eurós növekedése áll. A második negyedévben mindig megfigyelhető a külföldi-ek invesztícióinál a nagyarányú újrabefektetett jövedelem kiáramlása – jegyzi meg a jelentés, hozzátéve: az ebben az időszakban történő osztalékmegszavazások csökkentik az újrabefektetett jövedelem értékét, és általában a normál üzleti évet követő vállalatoknál a második negyedévre esik az osztalék megszavazása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.