BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína: Középpontban a fogyasztás

Peking központi üzleti negyede és a földszintes, lepusztult régi belváros mintha két világ lenne, holott alig néhány száz méter választja el egymástól a két városrészt.

Az egyikben luxusszállodák között csillognak a nagy nemzetközi divatcégek kirakatai, a másikban disznót vágnak az utcán. A két negyed szimbolizálja azt a világot, amely Kínában az elmúlt húsz év hihetetlen gazdasági fejlődése nyomán kialakult, és amelyet a kommunista párt tegnap véget ért központi bizottsági ülése a 17. ötéves tervben felszámolni igyekszik. A program neve belső növekedés, célja pedig a társadalmi és földrajzi egyenlőtlenségek felszámolása. A párt önös érdeke is ezt diktálja, a fizetések és a fejlettség közötti különbség akár sztrájkokhoz, tiltakozásokhoz is vezethet, márpedig a vezetés semmilyen politikai instabilitásról nem akar hallani.

A központi bizottsági ülés 370 küldöttje előbb megelégedéssel nyugtázta a 2006–10 közötti ötéves terv eredményeit. Erre az időszakra 7,5 százalékos átlagos gazdasági növekedést terveztek, a valóság ezzel szemben az UBS bank számításai szerint átlagosan 11,4 százalékos bővülés lett. Más területek is sikeresek: több embert sikerült bevonni a nyugdíjrendszerbe és a társadalombiztosításba (nagyrészt állami alkalmazottakat). A gazdasági világválság pedig alig érintette a világ második legerősebb gazdaságát.
Az újabb ötéves programról szóló, tegnap közzétett kommüniké szerint erre építve most növekedni fog a belső kereslet, Kína pedig aktívabban kíván részt venni a világ gazdasági irányításában. Emellett elhatározták, hogy „nagy áttörést” hajtanak végre az ország gazdasági struktúrájának átalakításában. „Kína folytatja a hazai fogyasztás növelését, fenntartva stabil és gyors gazdasági bővülését, amelyet a fogyasztás, a beruházás és az export hajt” – áll a dokumentumban. Ennél több részlet az utolsó ülésnap után nem szivárgott ki, így nem tudni, meghatároztak-e célt a gazdasági növekedés mértékéről.

A BBC-nek nyilatkozó szakértők egyetértenek abban, hogy a társadalmi különbségek enyhítése lesz a következő ötéves terv fő célja. Hszü Kuang-csien, a Remin University professzora úgy véli, emellett újabb szektorokat kell megnyitni a magánbefektetések előtt, az államigazgatás pedig reformra szorul, amelynek lényege az ügyfélbarát ügyintézés és a társadalmi igazságosság szemléletének bevezetése. A bevételek igazságosabb elosztása, az adóztatás és az urbanizáció is fontos téma lesz. „Az emberek természetes igénye, hogy jobb szociális ellátást szeretnének. Kína szociális rendszerének a helyzete messze elmarad attól, amit gazdasági eredményei megengedhetnének, és ezt a következő öt évben meg kell oldani” – vélekedett a kormány fejlődéskutatási központjának a munkatársa. A hazai fogyasztás növelése ugyanis önmagában nem oldja meg mindazon problémákat, amelyeket a túlfűtött gazdasági fejlődés okoz.

Kína megkezdte a társadalombiztosítás reformját, és tervezi a szociális háló további bővítését, a tb-kártyával rendelkezők számának jelentős növelését. Jelenleg mindössze 190 millió embernek van ilyen kártyája. ÚM

Megvan az utód

A Kínai Kommunista Párt megtalálta következő vezetőjét. A tegnap véget ért ötnapos központi bizottsági ülésen a jelenlegi alelnök kulcspozíciót kapott, így Hszi Csin-ping szinte biztosan átveheti a következő években a párt és az ország irányítását Hu Csin-tao jelenlegi elnöktől, akinek feltétlen követője.

A központi bizottság Hszit a központi katonai bizottság alelnökévé választotta. Hu is ezt a posztot töltötte be, mielőtt a párt vezetője lett. Hszi várhatóan 2012-ben veszi át a pártelnöki, majd 2013-ban az államfői posztot.

A kínai szemmel különösen magas, közel kétméteres politikus legfontosabb érdemei közé tartozik, hogy 2007-ben Sanghaj városának élére kerülve nagy lépéseket tett az ottani korrupciós ügyek felszámolására. 2008 elején kinevezték a pekingi olimpia szervezésének vezetőjévé is.

Hszi Csin-ping 2009 októberében négynapos hivatalos látogatáson Magyarországon járt. Sólyom László köztársasági elnök mellett fogadta őt Bajnai Gordon miniszterelnök is.

A központi bizottság Hszit a központi katonai bizottság alelnökévé választotta. Hu is ezt a posztot töltötte be, mielőtt a párt vezetője lett. Hszi várhatóan 2012-ben veszi át a pártelnöki, majd 2013-ban az államfői posztot.

A kínai szemmel különösen magas, közel kétméteres politikus legfontosabb érdemei közé tartozik, hogy 2007-ben Sanghaj városának élére kerülve nagy lépéseket tett az ottani korrupciós ügyek felszámolására. 2008 elején kinevezték a pekingi olimpia szervezésének vezetőjévé is.

Hszi Csin-ping 2009 októberében négynapos hivatalos látogatáson Magyarországon járt. Sólyom László köztársasági elnök mellett fogadta őt Bajnai Gordon miniszterelnök is. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.