BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem szeret sokat adózni a Google

A Google nemzetközi központjai segítségével 3,1 milliárd dollár adó megfizetését spórolta meg. A nem amerikai piacokról származó bevételeinek adóját ezzel 2,4 százalékosra csökkenti a cég.

A módszer lényege, hogy Google olyan országokban hozta létre nemzetközi központjait, ahol jóval alacsonyabb adókulcsokat kell alkalmaznia. A Bloomberg összeállítása szerint az írországi Google leányvállalatnál könyvelik el a cég nemzetközi bevételeinek 88 százalékát, mintegy 12,5 milliárd dollárt. A fennmaradó részt pedig hollandiai illetve bermudai kirendeltségeknél könyvelik el.

A Bloomberg összeállítása szerint így a társaság nem amerikai bevételei után fizetendő adó kötelezettségét 2,4 százalékra csökkenti. Ez jelentős megtakarítást jelent a Google legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban érvényes 35 százalékos, de még a második legnagyobb angliai piacon érvényben lévő 28 százalékos adókulcshoz képest is. Így 26 százalékkal tudta növelni nyereségét a társaság, és 3,1 milliárd dollárt spórolt meg az elmúlt három évben a Google, ha a nemzetközi bevételeit is az amerikai adókulccsal adózná le.

Tőzsdei elemzők számításai szerint a kialakított adózási rendszer nélkül a társaság részvényeinek árfolyama 100 dollárral lenne alacsonyabb a jelenleginél. Az írországi könyveléssel a Google teljes bevétele után kifizetett adót 22,2 százalékra tudta lefaragni.

A hasonlóan nagy nemzetközi technológiai cégek is alkalmaznak hasonló adó mérséklő technikákat, de a Google-nél jóval kisebb mértékben csökkentik adóterheiket. A Microsoft, az Apple, az IBM vagy az Oracle mind élnek az „adóoptimalizálás” lehetőségével, beszámolóik szerint ezen társaságok adóterhei 4,5 és 25,8 százalék között mozgott 2007 és 2009 között.

Kimberly A. Clausing közgazdász professzor számításai szerint ezek a cégek 60 milliárd dollár bevételtől esik el az amerikai költségvetés. Az Obama-kormány már korábban jelezte, hogy fel kívánják számolni az ilyen adózási gyakorlatot.

A Google egy részvényre jutó nettó jövedelem az idei harmadik negyedévben 7,64 dollár volt, jóval magasabb az elemzők által várt 6,69 dollárnál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.