BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb pénznyomtatás jöhet az USA-ban - Hogy reagálhat a piac?

A Fed újabb monetáris lazításról számolhat be szerdán kamatdöntése után. A kulcskérdés a pénznyomtatás mértéke.

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) várhatóan a pénznyomda felújításáról tesz bejelentést – írja az Equilor legfrissebb elemzésében. A bizottság ülése kedden kezdődött, az ülés két napos, így a bejelentés szerdán várható.

A piaci víziók azt taglaljak, hogy a rendkívüli monetáris kondíciók meg meddig maradnak életben. A Fed mérlege jelenleg mintegy 2,288 milliárd dollár, aminek kicsivel kevesebb, mint a felet teszi ki a három nagy jelzáloghitelezőtől származó (Freddie Mac, Fannie Mae es a Federal Home Loan Bank) állami kézbe került MBS eszközök – áll az Equilor elemzésében.

Alapforgatókönyv

Az első monetáris könnyítéshez (Quantitative easing) hasonlóan az újabb pénznyomtatásban előre meghatározzák az erre elkülönített pénzösszeget, mely meghaladhatja az 500 milliárd dollárt. E forgatókönyvet elemezve a legnehezebb meghatározni a piac reakcióját, hiszen erre számítanak a befektetők – írja az Equilor.

Rugalmas program

A második forgatókönyvben azzal kalkulálnak az elemzők, hoyg az első forgatókönyvhöz hasonló méretű csomagot fordít kötvényvásárlásra a jegybank, de nem árulja el ennek összegét. Ebben az esetben havi kamatdöntéseken dől el, hogy a gazdaság adott szükségletei mellett milyen kötvénytranzakciót hajt végre a Fed.

Ez kisebb kiábrándulást kelthet a piacokon, hűtheti a várakozásokat az utóbbi időszak felfokozott várakozásai után – vélekedtek az elemzők.

Túlreagálás

Ha legalább 1000 milliárdos programot jelentene be a Fed, nőne a lefelé irányuló nyomás a részvény és nyersanyagárakra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.