BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A leminősítés várható volt, csak a mértéke meglepő

Magyarországon bizonytalan a gazdasági helyzet és a fiskális rendszer fenntarthatósága – áll a Moody’s indoklásában. A hitelminősítő hétfőn két fokozattal lerontotta a magyar államkötvények besorolását. A hír hatására mínuszban nyitott a BUX és erős zuhanásnak indult a forint.

A nemzetközi hitelminősítő intézet a „Baa1” kategóriából a „Baa3” kategóriába sorolta át a magyar kormánykötvény minősítését, melyet így már csak egy hajszál választ el a bóvli kategóriától.

A besorolásra negatív kilátást helyezett a Moody’s, melynek oka a kormány pénzügyi erejével kapcsolatos kétség, valamint az a tény, hogy a strukturális költségvetési hiány növekedni fog. A hitelminősítő emlékeztetett arra a tényre is, hogy Magyarország továbbra is sérülékeny, és fokozottan ki van téve a nemzetközi piac negatív hatásainak.

A kormány stratégiája főként ideiglenes intézkedéseken nyugszik ahelyett, hogy a fenntarthatóságot célzó konszolidációt hajtana végre – tette hozzá Dietmar Hornung, a Moody’ alelnöke és magyarországi vezető elemzője.

Nehéz eldönteni, mitől emelkedett a magyar államkötvények hozamfelára, de a hazánkkal kapcsolatos bizalom növekedett – mondta el Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes az MTV-nek. Magyarország irány a bizalom nem rendült meg, sőt erősödött, mert látszik, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy a költségvetés 3,8 százalékos hiányát tartani tudja az idén, tette hozzá Navracsics.

Az elemzők szerint azonban várható volt a leminősítés, a Moody’s-t pedig már megelőzte az Standard and Poor’s (S&P) hitelminősítő. Az S&P-nél már korábban a bóvli kategória feletti osztályzattal értékelte a magyar államkötvényeket. A harmadik hitelminősítő intézet a Fitch lépésére vár a piac, az intézet már két hete bejelentette, hogy felülvizsgálja Magyarország besorolását. A kérdés az, hogy még az idén leminősítés mellett dönt-e a Fitch, ebben az esetben, az esetben mindhárom nagy hitelminősítő az utolsó befektetésre ajánlott kategóriába sorolná a Magyarországot.

Maga a leminősítés nem lepte meg a piacokat – mondta el Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője. A Moody’s a nyáron helyezte felülvizsgálat alá az ország hitelminősítését, negatív meglepetést az okozta, hogy a hitelminősítő két fokozattal sorolta vissza a magyar államkötvényeket, és hogy a kilátás továbbra is negatív.

Az elemző elmondta, hogy az önkormányzati választások előtt nem játszott a kormány nyílt lapokkal, de pozitív volt a várakozás azzal kapcsolatban, hogy a választásokat követően érdemben hozzányúl a kiadásokhoz. Mivel nem ez történt, hanem a kormány csak átmeneti intézkedésekkel biztosítja rövidtávon a költségvetés egyensúlyát, ez indokolja a leminősítést.

A várakozásokhoz képest erőteljesebb volt a Moody’s lépése – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője. Az elemző túlzásnak tartja a két fokozattal történő leminősítést. Véleménye szerint a hitelminősítők tovább várhattak volna a lépéssel, mivel továbbra sem láthatók azok az intézkedések, amelyektől hosszú távon fenntarthatóvá válik az ország költségvetése.

Magyarország besorolását egyértelműen a strukturális reformok bejelentése erősítené meg – mondta el Suppan. Amennyiben ezekkel valódi kiadáscsökkentést lehet elérni, akkor akár fordulhat is a kocka, és később az adósságok feljebb minősítése is elindulhat, vélekedett az elemző.

A friss deviza- és tőzsdei adatokat itt megtekintheti!

A Moody’s leminősítése után a forint zuhanni kezdett, azóta sem tudott felállni a hazai deviza. November 1-je óta a forint 3,23 százalékot esett az euróval szemben. A leminősítést követően a Budapesti Értéktőzsde pedig mínuszban indította a hetet, délelőtt nem volt részvény, mely erősödött volna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.