BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elismerés príma fiatal magyar kutatóknak

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) évente kiosztja a Prima Primissima Díj „futurisztikus testvérét”, a Junior Prima Díjat magyar tudomány kategóriában. A holnap fundamentumát a mai alapkutatások rakják le, és minden ország jövőjét meghatározza a jelenkor tudományos életének a minősége – hangsúlyozta az idei díjátadás üalkalmából Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója.

Az idei egyik díjazott, Czeglédi Pál közgazdász, a Debreceni Egyetem adjunktusa például annak vizsgálatával foglalkozik, hogy mely intézmények és hogyan segítik elő az országok gazdasági fejlődését. A gazdasági szabadság, a növekedéselmélet áll kutatómunkája középpontjában. Ajánlói, Csaba László és Makó Csaba egyetemi tanárok szerint pályafutása azt is igazolja, hogy nincs vidéki és fővárosi, periferikus és centrális egyetem, csak versenyképes és versenyképtelen kutatók vannak.

Az agykutatás terén szerzett elismerést magának Hangya Balázs matematikus-orvos. Ajánlója, Csermely Péter professzor kivételes tehetségnek tartja a tanulási és memóriafolyamatok kapcsán kialakuló agyhullámok szabályozásának kutatásában.

Kimagasló kutatói és orvosi tevékenység jellemzi Rusai Krisztina eddigi pályafutását is, ajánlója, Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora szerint. Orvosi hivatásában alapos és lelkiismeretes, tudását folyamatosan fejleszti, betegei és hozzátartozóik felé mély empátiával forduló klinikus – írja róla elismerően a professzor.

Eddig összesen negyvenen kapták meg a díjat. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.