BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína bért emel - Óriási fordulat előtt a világ

A pekingi hatóságok a kínai fővárosban fél éven belül immár másodszor, ezúttal mintegy 20 százalékkal emelték a minimálbéreket az élelmiszerárak drágulása, az ingatlanárak növekedése miatt.

Január elsejétől a havi minimálbér Pekingben 960 jüanról (30 800 forint) 1 160 jüanra (37 ezer forint) emelkedik - közölte a kínai kormány az AFP tudósítása szerint . Idén júliusban már emelték Pekingben a minimálbéreket, mégpedig ugyancsak 20 százalékkal, 960 jüanra. Az emelést egyrészt a rendkívül magas infláció, másrészt az egyre mélyülő társadalmi szakadék indokolja.

Az élelmiszerárak novemberben közel 12 százalékkal emelkedtek, az inflációs ráta pedig több mint két év után először meghaladta az 5 százalékot. A pekingi kormány ugyan igyekszik megnyugtatni a közvéleményt az inflációval kapcsolatban, de elemzők szerint óriás nyomás nehezedik a kabinetre a gazdaság túlfűtöttségének megakadályozására.

Az infláció mellett ugyanakkor az ázsiai ország munkaerőpiaca is forrong. Az idei évben – szokatlan módon – számtalan sztrájkra került sor nyugati vállalatoknál, a Honda például több napra kénytelen volt leállítani a termelést a kínai üzemében meghirdetett munkabeszüntetés miatt.

Kína idén már több béremelést hajtott végére a kirobbant munkaügyi viszályok és több dolgozó öngyilkossága után, amely az országban alacsony bérből élő dolgozók növekvő elégedetlenségét tükrözte. A legnagyobb vihart a Foxconn okozta; a tajvani gyártó kínai üzemeiben eddig több mint tíz alkalmazott végzett magával. Megfigyelők szerint a vállalat rendkívül rossz munkakörülmények között dolgoztatja óriási állományát. A nemzetközi felháborodás miatt a Foxconn változtatott működésén és béremeléseket léptetett életbe. A vállalat már közölte, hogy a fizetésemelések miatt drágul a termelés, ez pedig a cég által összeszerelt termékek, köztük az iPhone és iPad árának emelkedését hozhatja.

A világ legnagyobb beszállító vállalata, a Li & Fung igazgatója, Victor Fung úgy fogalmazott: beszélhetünk egy Foxconn előtti és egy Foxconn utáni időszakról. Szakértők szerint a tajvani elektronikai gyártónál bejelentett béremelések csak a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen Kínában 20-30 százalékkal emelkedtek a munkabérek február óta, de például a Honda guangdongi gyárában 47 százalékkal magasabb fizetést kapnak a dolgozók.

Ugyan a bérek már a kilencvenes években is erősen emelkedtek Kínában, de ezt a termelékenység is követte, így ennek negatív hatása részben kompenzálódott, a bázis pedig nagyon alacsony volt. Azonban ha a következő öt évben évi 19 százalékkal emelkednek a fizetések, akkor a BCG becslése szerint 623 dollár lesz az átlagos havi fizetés Kínában, ez pedig az egész gazdaságon végighullámzik majd.

Kínából esetleg Vietnámba telepedhetnek azok a nyugati cégek, amelyek sokallják a bérköltségeket, ahol az átlagos fizetések 31 százalékkal alacsonyabbak. Viszont az ottani gyárak termelékenysége jóval alacsonyabb, így a költség különbség máris csak 14 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.