BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leépítené a roamingot az EU

Az évtized közepére egységes lehet a tarifa

Megszűnne 2015-ig a külföldi mobiltelefonozás után fizetett barangolási díj (roaming) az uniós országokban Neelie Kroes illetékes biztos elképzelése szerint. Az Európai Bizottság célkitűzéséről az EU hírközlési szabályozó testületének (BEREC) leendő elnöke, Georg Serentschy beszélt a Die Pressének. A BEREC vezetését 2012-ben átvevő Serentschy értelmezése szerint ez a szöveges és hangüzenetekre egyaránt vonatkozik. Az egyes EP-képviselők által hangoztatott követelést, hogy már 2012-ben szüntessék meg a roamingdíjakat, veszélyesnek tartja Serentschy, mivel az káoszhoz vezethet a piacon. A mobilvégződtetési díjak tekintetében ugyanakkor már jövőre esedékes a csökkentés, 2011 januárjától percenként nem lehet 2,01 eurócentnél többet elszámolni ilyen címen.

A roamingdíjak megszüntetése bevételkiesést jelent a mobilcégek számára, de új lehetőséget is, mivel szolgáltatásaikat egységes tarifa mellett kínálhatják majd fel az egész unióban. Ez nyilván olyan országok számára lehet előnyös helyzet, amelyekben alacsonyabbak a díjak uniós összehasonlításban. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.