BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán szívesen venné, ha Kína finanszírozna minket

A kínai miniszterelnök felvetette, hogy szívesen látna stratégiai pénzügyi együttműködést Magyarország és Kína között, beleértve a kínai állam esetleges részvételét magyarországi finanszírozásban, melyet a magyar miniszterelnök kedvezően fogadott – mondta el Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter az index.hu-nak adott interjúban.

A miniszter kínai útja során az együttműködés lehetséges módozatairól is tárgyalt. Így tárgyalt a delegáció a kínai jegybank, a  kínai export-import bank és a kínai fejlesztési bank vezetőivel, valamint meghatározó szuverén alapok képviselőivel. Tárgyaltunk számos pénzügyi együttműködési formáról, és ezt folytatjuk a tervek szerint januárban, amikor a kínai delegáció jön Magyarországra – tette hozzá a miniszter.

Ha megszületik a döntés, hogy Kína magyarországi finanszírozásban részt vállal, annak számos technikája, formája és nagyságrendje lehet a projektfinanszírozástól az államadósság finanszírozásáig, írja az index.hu.

Projektfinanszírozással kapcsolatban a fejlesztési miniszter elmondta, hogy konkrét projektekről is tárgyaltak. A kínai vasútügyi minisztériumban kínai építőipari vállalatokkal tárgyaltak, amelyek nemcsak építenek, hanem finanszíroznak is. akikkel nem csak általános együttműködésről egyeztettek, hanem például a vasútügyi minisztérium és a MÁV közös munkacsoportot hoz létre, amely megvizsgálja, hogy a kormány által jelzett vasútfejlesztésekben szerepet vállalhatnak-e a kínai vállalatok.

Az tárgyalások témáját képezte a Malév is. A kormány tisztázta kínai befektetőkkel, hogy milyen hazai feltételeknek, európai uniós elvárásoknak megfelelően lehet tulajdonrészt szerezni a társaságban. A kormány reméli, hogy a közeljövőben sikerül új befektetőt találni a Malév számára. Mindezt hónapokban kell mérni, de nem hosszú hónapokban – tette hozzá a miniszter.

Az orosz partnerekkel folytatott tárgyalásokról a miniszter elmondta, hogy Oroszország legerőteljesebben az energetikai kérdésekre koncentrál, ezen belül is a hosszú távú stratégiai kérdéseket érintő ügyekre, így a Szurgutnyeftegaz tulajdonrésze a Molban és a paksi bővítés.

A kormány határozott álláspontja, hogy a stratégiainak minősíthető magyarországi központú vállalatokban nem szívesen látnak meghatározó külföldi tulajdonost. Nem azt mondjuk, hogy az oroszokat nem látjuk szívesen, hanem azt, hogy nemzeti érdekünk azt diktálja, hogy egy olyan vállalat, mint például a Mol, döntően nemzeti befolyás alatt legyen – mondta el a miniszter.

Ez egy többszereplős tárgyalássorozat, amelybe egy ponton magát a Molt is be kell vonni. Itt a szándék a fontos: a magyar kormány eltökélt abban, hogy Mol és más stratégiai vállalatok esetében nemzeti befolyás érvényesülését biztosítsa, tette hozzá.

A miniszter nem minősítené töréspontnak az orosz-magyar viszonyban a Szurgutnyeftyegaz-Mol ügyet. Ha a tárgyalások esetleg nem vezetnének eredményre a későbbiekben, akkor mondhatjuk csak azt, hogy ez a téma töréspontnak bizonyult, jegyezte meg Fellegi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.