BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aligha lesz tavasszal schengeni bővítés

Bulgária eddig nem tudta teljesíteni a schengeni csatlakozáshoz elengedhetetlen technikai feltételeket – közölte tegnap, az Európai Parlament illetékes szakbizottságában tartott meghallgatásán Pintér Sándor magyar belügyminiszter. Ezzel a magyar EU-elnökség egyik célkitűzése tűnik egyre távolibbnak.

Szófia március közepére ígérte a hiányosságok megszüntetését – a balkáni államok ebben a hónapban csatlakoztak volna a zónához az eredeti tervek szerint –, a szakértők csak ezt követően értékelik újra a helyzetet. Mivel Bulgária és Románia felkészültségét együttesen vizsgálja az EU, a bolgár hiányosságok miatt egyelőre keleti szomszédunk belépése is csúszik.

Ha pedig végül pozitív vélemény születik is, az még mindig nem jelent sikert, hiszen ezt követően az összes uniós belügyminiszternek rá kell bólintania a csatlakozásra. Márpedig Németország, Franciaország és Finnország hivatalosan jelezte, hogy túl korainak tartja azt, elsősorban nem is szimpla technikai, hanem „politikai aggályok” miatt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.