BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen még nem történt az Európai Fejlesztési Banknál

Jelena Kotova, aki a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsában Oroszországot képviselte, az első olyan köztisztviselő, akit a bank 1991-ben történt alapítása óta korrupciós vád miatt megfosztottak diplomáciai mentességétől.

A intézkedés lehetővé teszi, hogy a londoni rendőrség és az orosz hatóságok vizsgálatot indítsanak ügyében, valamint három másik, korrupcióval vádolt és leváltott személy ügyében.

Az EBRD szóvivője közölte: tudnak azokról a médiajelentésekről, amelyek szerint a vádak között szerepel kenőpénz elfogadása, valamint hamis hitelek folyósítása különféle projektek részére - írja a The Moscow Times.

Mindazonáltal az ügynek nem lesz kihatása az EBRD oroszországi tevékenységére - tette hozzá, mert a bank ezentúl közvetlenül az orosz gazdaságfejlesztési minisztériummal fog érintkezni, nem pedig az igazgatótanácsban lévő képviselőivel. Az EBRD 2010 júliusában kezdte megfigyelni az érintett orosz tisztségviselőket, a vizsgálat eredményeit pedig már átadták az orosz és a brit hatóságoknak. Ennek nyomán Kotovát és még három orosz EBRD-munkatársat vontak eljárás alá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.