BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövedelmük harmadát megtakarítják a kínai háztartások

A magyarnál jóval, alacsonyabb átlagjövedelemmel rendelkező kínai háztartások átlagosan a rendelkezésre álló jövedelmük 29 százalékát takarítják meg – írja az eltecon.blog.hu a VOX összeállítására hivatkozva.

A bruttó hazai megtakarítás 2000 óta folyamatosan emelkedett, ami 2007 óta meghaladja a kínai bruttó össztermék (GDP) 50 százalékát. A háztartások megtakarítási szintje jelentősen nem változott az elmúlt években azonban az állami vállalatok és a kormányzat megtakarítási üteme jelentősen nőtt.

A kínai háztartások megtakarítási rátája emelkedett az elmúlt másfél évtizedben. 1995-ben még a megtakarítási ráta 18 százalékos volt, mely 2009-re elérte a 29 százalékot. A ráta emelkedési szintjének hátterében a gyors jövedelemnövekedés.

Az elemzés szerint a háztartások magas megtakarítási rátáját az úgynevezett „ön-biztosítás” hajtja felfelé. A tanulmány szerint az állam által nyújtott romló oktatási, egészségügyi és lakhatási szolgáltatások ellensúlyozására törekednek a háztartások.

A tanulmány összegzése szerint egyértelmű, hogy a megtakarítások elsősorban elővigyázatosságot szolgálják, mellyel a bevételek bizonytalanságát kívánják ellensúlyozni. Ugyanakkor a megtakarítási ráta, jelentős részét a lakhatási kiadásokra történő megtakarítások szintjének a fiatal háztartások körében történő emelkedése adta.

A megtakarítások másik célja azonban a nyugdíjas kor biztosítása, és a növekvő egészségügyi kiadások fedezése lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.