BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint egy éve nem esett ekkorát az arany

A héten az arany jelentősen esett, 2009 augusztusa óta nem gyengült ilyen hosszú ideje, és május óta nem szakadt ekkora mértékben az árfolyam.

Az arany öt napja folyamatosan esik, és öt hetes mélypontján tartózkodik azután, hogy az Egyesült Államok gazdaságából kedvező adatok érkeztek, a gazdaság kilábalása gyorsabb lehet, és más nemesfémek árfolyama is csökkent – írja a Bloomberg.

Az öt napja folyamatosan tartó gyengülés a leghosszabb bukás 2009 augusztusa óta. A befektetők adják az aranyat és erősödik a dollár – mondta Peter Fertig, a Quantitative Commodity Research vezetője a Bloomberg hírügynökségnek. Hozzátette: csökkent a menedékkeresési vágy. Az arany akkor tud erősödni elsősorban, ha növekszik a kockázatkerülés, és a befektetők biztonságos menedéket keresnek. Az év első hetében azonban emelkedett a kockázati étvágy.

Egy uncia arany azonnali árfolyama ma 14,8 dollárral csökkent, vagyis 1,1 százalékkal 1356,8 dollárra, mely a legalacsonyabb szint november 29-e óta. Ezen a héten 4,4 százalékot esett a nemesfém, ami május óta nem látott visszaesési ütemnek felel meg.

A Bloomberg kiemeli, hogy az arany 30 százalékkal emelkedett a múlt évben, miután a kormányok dollármilliárdokat költöttek, és alacsonyan tartották a kamatlábakat, hogy segítsék a gazdaság talpra állását. Az alacsony kamatok, és a kockázatok miatt a befektetők biztonságosnak tekintett menedékekbe csoportosították át pénzeszközeiket, nagymértékben így tudott erősödni például az arany, vagy a svájci frank.

A dollár pénteken szeptember óta a legerősebb szintre emelkedett az euróval szemben, még azelőtt, hogy az Egyesült Államok nyilvánosságra hozta volna a foglalkoztatási adatokat, melyek valószínűleg kedvezőek lesznek. Azt várják, hogy a jelentés megerősíti a várakozásokat: vagyis, hogy harmadik hónapja folyamatosan bővül a munkahelyek száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.