BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a világ vezetői is az euróövezet bukását látják

A világ gazdasági és pénzügyi vezetői jó esélyt látnak arra, hogy az euróövezetből egy vagy több tag kilép az elkövetkezendő három évben, illetve felbomlik az euróövezet - derül ki az RBC Capital megbízásából készített felmérésből, melyet az Economist Intelligence Unit készített.

Már nem csak a Roubini-féle professzorok, és pesszimista jóslatokról híres szakemberek gondolják azt, hogy az eurózóna felbomlik, hanem a gazdasági és pénzügyi vezetők is esélyt látnak arra, hogy egy vagy több ország elhagyja a monetáris uniót három éven belül.

A vezető tisztségviselők 85 százaléka gondolja azt, hogy változás következik be az övezetben, és 60 százalék szerint esély van arra, hogy az euróövezet szétesik - írja a Financial Times.

A felmérés 461 vezető tisztviselő (cégek vezetői, befektetési bankok, fedezeti alapok és befektetési alapok) megkérdezésével történt az RBC Capital megbízásából, melyet az Economist Intelligence Unit végzett el.

A megkérdezettek külön aggodalmukat fejezték ki az Egyesült Államok adósságával kapcsolatban is. A válaszadók 46 százaléka elmondta, hogy saját országának adóssága „fenntarthatatlan szinten” tartózkodik; az amerikai és a brit gazdasági vezetők többsége, 60 százaléka elmondta ezt országának adósságállományáról is.

A görög, ír, portugál és spanyol vezetők véleménye szerint az eladósodottság nyomást gyakorol a jövőben az euróövezetre, és a növekedésre. Európa legnagyobb és legerősebb gazdasága visszanyeri gyorsabban növekszik, és ez fejtörést okoz a politikai döntéshozóknak, hogy tartsák, vagy emeljék az alapkamatot az elkövetkezendő hónapokban.

A tanulmány eredménye világosan mutatja, a világ vezetőinek cselekednie kell,  hogy megoldják a problémát – mondta Marc Harris, az RBC Capital Markets Global Research társvezére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.