BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérte Ausztriának a korlátozás

Az osztrák munkaerőpiac május 1-jei megnyitása után mintegy 20-25 ezer munkavállaló érkezésére számít a 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-európai EU-tagállamból Ausztria munka- és szociális ügyi minisztere.

A Die Pressének adott interjúban Rudolf Hundstorfer elmondta: megérte bevezetni az érintett nyolc kelet-közép-európai tagállammal szemben a hétéves munkaerő-piaci korlátozást. Külön foglalkoztatási engedéllyel ugyanis jelenleg közel 88 ezer munkavállaló dolgozik Ausztriában ezekből az országokból, így korlátozások nélkül túltelítetté vált volna az osztrák munkaerőpiac – mondta a miniszter.

Szerinte a május 1-jei nyitás után érkező 20-25 ezer fővel a nyolc tagországból származó munkavállalók összlétszáma a 3,3 millió ausztriai foglalkoztatotton belül szerény mértékű lesz. Hundstorfer kiemelte: Burgenlandban a foglalkoztatottak 10 százalékát magyar munkavállalók teszik ki. A tárcavezető elmondta: a munkaerőpiac nyitása után szigorúbban lépnek fel a bérdömping, vagyis az ausztriai bérszínvonal csökkenése ellen.

A kormány várhatóan ezen a héten fogadja el azt a javaslatot, miszerint a kollektív szerződést ismételt esetben megszegő cégekre akár 50 ezer euró büntetést is kiróhatnak. Növelték a munkaügyi ellenőrző hatóságokra fordított összegeket is. Hundstorfer rámutatott arra, hogy a külföldi munkaerő aránya különösen az építőiparban, a vendéglátásban, a turizmusban, illetve az otthoni ápolást végzők körében magas. Az idegenforgalom terén például Tirolban a németek, Burgenlandban a magyarok, míg Bécsben a szlovákok és a lengyelek aránya magas – emelte ki a miniszter. A 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária állampolgárai 2014-től vállalhatnak szabadon munkát Ausztriában, amennyiben Bécs teljes mértékben kihasználja a munkaerőpiac-nyitásra vonatkozó hétéves haladékot.

Kihasználatlan magyar kvóták

A május 1-jei munkaerő-piaci nyitás azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok előzetes bejelentési és engedélyezési kötelezettség nélkül vállalhatnak munkát Ausztriában. Uniós csatlakozásunk óta nem a kvóták nagysága, hanem a megfelelő pályázatok hiánya szabott határt Ausztriában a magyar munkavállalásnak a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szerint.

Az évente sikeresen munkára pályázók száma 7-800 fő körül stabilizálódott, miközben a rendelkezésre álló kvóta, az ingázói egyezményt nem számítva, 1800 fő.

Az évente sikeresen munkára pályázók száma 7-800 fő körül stabilizálódott, miközben a rendelkezésre álló kvóta, az ingázói egyezményt nem számítva, 1800 fő. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.