BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyakat kapott délután a forint

A forint jelentősen erősödött az euróval és a frankkal szemben is. A kedvező nemzetközi befektetői hangulat és a kormány holnap bejelentésre kerülő strukturális reformcsomagja segíthette a hazai devizát.

Az eurót 270,6 forinton jegyzik hétfő délután a bankközi devizapiacon a reggeli 272,86 és a tegnapi 273,14-es záróárfolyam után. A forint legalább egy hónapja nem erősödött ennyit napon belül az euróval szemben – jelenti a Bloomberg.

A forint folyamatosan erősödött ma az euróval szemben. Délutánra jelentősen javult a nemzetközi hangulat, de a forintot erősítette az is, hogy a befektetőket várhatóan megelégedéssel tölti majd el a kormány reformcsomagja.

A délelőtti megingás után az európai vezető tőzsdeindexek erősödni tudtak. Az angol FTSE100 is pluszba került: az index még kora délután is mínuszban állt. A DAX 1,54 százalékot emelkedett, a CAC40 1,45 százalékot javított, a Stoxx Europe 600 1,17 százalékkal került feljebb.

A forint 0,85 százalékot erősödött az euróval szemben, a cseh korona fél százalékot kapaszkodott, míg a lengyel zloty a román lejjel együtt 0,3 százalékot javított.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfő délelőtt 6 hetes, likviditási diszkont-kincstárjegyeket értékesített. Az adósságkezelő 10 milliárd forinttal megemelte az eladási mennyiséget: a tervezett 50 milliárd helyett 60 milliárd forint értékben adta el a jegyeket. A túljegyzés mértéke meghaladta a háromszoros szintet.

Ennek alapján nem látható az sem, hogy a piac ideges lenne a holnap bejelentésre kerülő 600-800 milliárd forintos strukturális reformcsomag kapcsán.
Az euró 1,28 fölé emelkedett a frankkal szemben: a forint erősödése és az euró jó teljesítményének eredményeképp a svájci frank forintban kifejezve a 214 körüli záróárfolyamról 211-ig csökkent.

Csökkenő kötvényhozamok

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) friss jelentése alapján az éven túli lejáratú kötvények hozama jelentősen csökkent.

A 3 éves kötvények hozama 17 bázisponttal csökkent 6,74 százalékra, az öt éves állampapírok hozama ugyanennyivel csökkent 6,98 százalékra a kötvények másodpiacán.

A 10 éves, hosszú kötvények hozama ennél is nagyobb, 19 bázispontos mérséklődésem ment keresztül: 7,25 százalékra csökkent a hozam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.