BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal a BUX

A BUX több mint egy százalékos erősödésben áll, 4,2 milliárd forintos forgalom mellett hétfő délelőtt.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 1,06 százalékos emelkedésben áll délelőtt: 23 509,10 pontra erősödött az index (+245,07 pont).

A vezető részvények közül a legkisebb, 0,36 erősödésben a Magyar Telekom papírjai állnak 548 forinton. A Richter 0,9 százalékot erősödött 42 900 forintra.

A MOL 0,88 százalékkal drágult 22 800 forintra, az OTP 1,34 százalékkal emelkedett 5 960 forintra.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Európában is kedvező hangulat uralkodik: az angol FTSE 100 0,64 százalékkal, a német DAX 0,67 százalékkal, a CAC40 0,82 százalékkal erősödött.

Visszaeső forgalom

Mint korábban megírtuk, a CEE Stox Exchange csoport, mely magában foglalja a bécsi, budapesti, prágai és ljubljanai tőzsdét kijelentette: a Budapesti Értéktőzsdén a forgalom esni fog ebben az évben a magán-nyugdíjrendszer effektív államosítása miatt.

„Senki sem tudja, hogy mi fog történni” a megtakarításokkal, de „talán nem fog visszatérni a piacra likviditás formájában” – mondta Michael Buhl, a Bécs-központú tőzsde társ-vezérigazgatója.

Orbán Viktor , Magyarország miniszterelnöke átirányította a munkavállalók kötelező magán-nyugdíjpénztári megtakarításait az államhoz, hogy elérje az Európai Uniós hiánycélt. A magánkasszáknál 350-400 milliárd forint maradhatott a 3 ezer milliárdból. A magánkasszák ekkora összeget fektettek be többek közt részvényekbe, mielőtt a kormány ultimátumot adott a pénztári tagoknak, ha nem lépnek át az állami rendszerbe, elveszítik állami nyugdíjukat – írja a Bloomberg.

A változtatás előtt a magánkasszák a kereskedési volumen 20-25 százalékát adták a pesti tőzsdén, mondta Buhl.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.