BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Ez az atomenergia vége” - állítják a zöldek

Megugrott az áram ára azután, hogy a zöldek történelmi sikert értek el a tartományi választásokon.

Történelmi vereség Németországban: 58 év után veszítették el a hatalmat Baden-Württemberg tartományban a kereszténydemokraták. „Amit tegnap átéltünk, az egy népszavazás volt az atomenergia ellen és az energiatermelésben szükséges fordulat mellett. Ez az atomenergia végét jelenti Németországban” – röviden így összegezte a vasárnapi tartományi választások eredményét tegnap Sigmart Gabriel, a német szociáldemokrata párt (SPD) vezetője.

Mint ismert, a választások Baden-Württembergben és Rajna–Pfalzban is a zöldek elsöprő előretörését hozták, így a Stuttgart központú tartományban – a szocdemekkel alkotott koalíció részeként – valószínűleg ők adják majd a miniszterelnököt. A szövetségi köztársaság történetében ez lehet az első alkalom, hogy egy tartományt egy zöldminiszter vezet majd.

Nem sok jót sejtet a nukleárisenergia-szektor számára Cem Özemir, a zöldek vezetőjének nyilatkozata sem, aki szerint „az üzenet egyértelmű: az emberek ki akarnak szállni az atomener-giából”. Hozzátette: szeretnék segíteni a CDU–FDP koalíciót a „búcsú” meggyorsításában.

Angela Merkel kancellár ezzel kapcsolatban annyit közölt: június közepéig le fogják vonni a konzekvenciákat a fukusimai katasztrófából az atomenergia jövőbeni hasznosítását illetően.

A piacok mindenesetre már kezdik beárazni a zöldfordulatot: a villamos energia ára tegnap rekordot döntött az áramtőzsdén Németországban. Kereskedők ezt azzal indokolták, hogy nagy valószínűséggel a tervezettnél korábban fog kiesni az áramtermelésből jelentős mennyiségű nukleáris kapacitás, és emlékeztettek arra, hogy a zöldek által bevett Baden-Württembergben négy atomreaktor működik.

Ami a zöldeknek sikerült, az Merkelnek nem: a CDU annak ellenére szenvedett vereséget vasárnap, hogy a kormány – megváltoztatva korábbi álláspontját – feltehetőleg éppen a választásokra gondolva rendelte el a közelmúltban hét atomerőmű ideiglenes leállítását. Bár a kancellár maga is „fájdalmasnak” nevezte a vereséget, közölte, hogy ennek ellenére nem tervezi kormánya átalakítását. Sokan pedig a még nagyobbat bukó liberális FDP minisztereinek, elsősorban Guido Westerwelle külügyminiszternek a távozását követelik, aki a jelek szerint szintén kudarcot vallott a választóknál azzal, hogy hirtelen kihátrált a Moammer Kadhafi líbiai diktátor elleni katonai akcióból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.