BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétszer is megbillent a forint a héten - Mi történt?

A forint hullámvasútra került az euróval szemben, de viszonylag szűk tartományban mozgott, a 270-274-es tartományban. A Széll Kálmán-terv ismertetése után billent meg kedden, majd Jean-Claude Trichet csütörtöki bejelentésével is esett a forint. Az EKB elnöke azt mondta, hogy "nagyon elégedetlen" a kormány jegybankot érintő módosítása kapcsán. A forint pénteken a kedvező nemzetközi környezetben visszakapaszkodott a 272 körüli árfolyam alá.

A forint délutánra visszanyerte erejét az euróval szemben: ledolgozta délelőtt felhalmozott hátrányát, majd a tegnapi záróárfolyam alá erősödött.

Reggel 272-es szintről majdnem 273-as árfolyamra gyengült a forint az euróval szemben, majd délutánra 271,6-ig kapaszkodott a hazai deviza. A kedvező nemzetközi befektetői hangulatban a forint visszanyerte erejét, és felzárkózott a régiós devizákhoz.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Hullámvasút a héten

A forint először kedden „ijesztette meg” a befektetőket és a frankhiteleseket is. A Széll Kálmán-terv ismertetése után gyengülni kezdett a hazai deviza. A piac több részletet várt a csomagról, mint amit Matolcsy György és Navracsics Tibor elmondott a tájékoztatón. A forint megérintette a 273,7-es árfolyamot a csomag ismertetése után, melyre 272,5-ről esett. Később kiszivárgott információk alapján több részletet ismerhetett meg a piac, mely segíthette a forint árfolyamát is.

A forint keddi gyengüléséhez a „vedd a híresztelésre, add el a tényre” elv is hozzájárult. A befektetők realizálták a profitot. Tavaly év vége óta tudható, hogy a magyar kormány 6-800 milliárd forintos kiigazítás csomagot tervez, így a befektetők vették a forintot.

A Széll Kálmán-terv ismertetése után emelkedtek a kötvényhozamok is. Talán, ha nem csak az elemzőknek tartott háttérbeszélgetésen mondják el a részleteket, akkor nagyrészt a forint gyengülését, és a kötvényhozamok keddi jelentős emelkedését is elkerülhettük volna.

„Úgy tűnik, sokkal homályosabb a kiadáscsökkentési oldal, mint a bevételek növelése” – fogalmazott Gealle Blanchard, a Societe Generale SA feltörekvő piaci stratégája a csomag ismertetés után. „A végrehajtás ütemezése szintén nem teljesen egyértelmű” – tette hozzá a közgazdász.

A tervek „középpontjában a bevételek növelése áll a kiadások csökkentése helyett” – mondta Ilan Solot, a Brown Brothers feltörekvő piaci stratégája a Bloomberg hírügynökségnek. Ha nem tud meg többet a piac a kiadások csökkentésének tervéről, a forint újra sérülékenyebb lesz, és visszagyengül a korábban elért erősödése után – fejtette ki a közgazdász.

A forint másodszorra csütörtökön gyengült, melyhez hozzájárult, hogy az EKB elnöke negatívan nyilatkozott a magyar kormány jegybankot érintő változtatásairól.

Az Európai Központi Bank (EKB) "nagyon elégedetlen a magyar kormány álláspontjával" a jegybanki törvény módosításával kapcsolatosan - mondta Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a csütörtöki kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre válaszolva. A forint 271-es szintről 273-ig gyengült pillanatok alatt.

Nemzetközi események

Az euró négy havi csúcsra emelekdett a dollárral szemben pénteken, még mielőtt kijöttek volna a friss foglalkoztatási adatok az Egyesült Államokból – írja a Bloomberg. A foglalkoztatási adatok közlése után tovább emelkedett az euró, és elérte az 1,4-es szintet a dollárral szemben. Az USA-ban 192 ezer emberrel többen dolgoznak, mint az előző hónapban.

Az euró menetelését támogatja, hogy az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trcihet csütörtökön azt mondta a jegybanki kamatdöntés után, hogy „elképzelhető” a jövő havi kamatemelés.

Yuji Saito, a Credit Agricole devizaüzletág-igazgatója a Bloombergnek azt mondta, hogy Trichet világossá tette az áprilisi kamatemelést, így ebben az évben 75 bázispontos szigorítást vár a közgazdász az EKB-tól.

A kötvénypiacra is hatást gyakoroltak Trichet szavai: a német kötvényhozamok 26 havi csúcsra emelkedtek. A német két éves kötvények hozama 23 bázisponttal emelkedett Trichet kommentárja után, mely a legnagyobb emelkedés 2009 januárja óta. Pénteken 1,78 százalékról 1,84 százalékra emelkedett a német két éves kötvények hozama Londonban, mely 2008 decembere óta a legmagasabb szint.

A görög kötvényhozamok tavaly május 10-e óta nem látott magasságokba kúsztak fel: akkor volt ilyen magasan az állampapírok hozama, mielőtt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) megmentette az országot azt államcsődtől. A kamat emelése még feljebb tolhatja a kötvények hozamát.

A nyersolaj árfolyama közben 29 havi csúcsra emelkedett, miután a líbiai feszültségek nem oldódtak, aggodalmak övezik a kitermelést; majd kedvező foglalkoztatási adatok érkeztek az Egyesült Államokból, mely a kereslet növekedését jelezheti. Az olaj ára 1,1 százalékkal 103 dollárra emelkedett a New Yorki Árutőzsdén, így ezen a héten 5,2 százalékot emelkedett az olaj ára.

Frankárfolyam

A svájci frankot a lélektani 210-es árfolyam alatt jegyzik a bankközi devizapiacon. A frank ára csütörtök reggel még 212 forinton alakult, azonban az Európai Központi Bank (EKB) felerősítette a kamatemelési várakozásokat, és az év utolsó negyedévről egészen áprilisig, vagyis a következő kamatemelésig húzta közelebb. Az euró erejét tovább támogathatja a várakozás, hogy már a következő hónapban kamatot emel az EKB, azonban ha mégsem következik be a szigorítás az euró meredeken gyengülhet a vezető devizákkal szemben.

A frank/forint keresztre folyamatosan kedvező hatást gyakorol az euró emelkedése, és ha nem romlik a nemzetközi hangulat, akkor folytatódhat a menetelés.

Hazai kötvénypiac

Az Államadósság Kezelő Központ friss adatai alapján elmondható, hogy a rövid futamidejű állampapírok hozama csökkent pénteken, a hosszabb távú kötvényeké emelkedett. Az éven belüli rövid lejáratú papírok hozama 3-5 bázisponttal csökkent.

A 2014-ben lejáró kötvények hozama 7 bázisponttal 6,76 százalékra, a 2017-ben lejáró kötvényeké 3 bázisponttal 7,15 százalékra, a hosszú, 10 éves kötvények hozama 8 bázisponttal, 7,3 százalékra emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.