BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már nálunk jár a fukusimai sugárzás - A tengerben már 4000-szeres

A japán fukusimai atomerőmű balesetéből származó radioaktív jód rendkívül kis mértében ugyan, de kimutathatóvá vált Európában és Magyarországon.

Az Országos Atomenergia Hivatal 2011.03.30. délutáni közleménye  szerint európai környezetellenőrző állomások 10 és 500 mikroBq/m3 (mikro-becquerel per köbméter) koncentrációban mutattak ki radioaktív jód-131-es izotópot a levegőben. Ez az aktivitáskoncentráció csak a rendkívül érzékeny nukleáris méréstechnika segítségével mérhető. Ennek sugárvédelmi, egészségügyi következménye egyáltalán nincsen. A dózisintenzitásban érdemi változást nem tapasztaltunk - közölte Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója.

A mérési eredmények az alábbiak szerint értelmezhetőek.

A környezetellenőrző állomásokon speciális szűrőkön folyamatosan levegőt szívnak át, melynek por- és aeroszol tartalma fennakad a szűrőn. Egy konkrét mérési elrendezésből kiindulva 48 órán keresztül összesen 2500 m3 levegőt szívnak át a szűrőn, majd 60.000 – 100.000 másodperces (16-28 órás) mérési idővel egy speciális nagy felbontású detektoron megmérik a mintából érkező sugárzás intenzitását és spektrumát. A hosszú időtartamú mérésből pontos kép nyerhető arról, hogy milyen izotópok mekkora koncentrációban voltak a szűrőn áthaladt levegőben.

A maximálisan mért 500 mikroBq/m3 (500*10-6 Becquerel per köbméter) jód aktivitáskoncentráció azt jelenti, hogy egy köbméter levegőben 2.000 másodpercenként (mintegy 33 percenként) történik egy-egy radioaktív jód bomlás. Ez a természetes sugárzás által adott háttérhez képest elhanyagolható dóziskövetkezményekkel jár, annál több mint 10 milliószor kisebb.

Az egy nappal korábban a március 11-i japán földrengésben és szökőárban megsérült atomerőműtől délre vett vízmintákban a küszöbértéket 3355-szeresen meghaladó radioaktivtást mértek. Az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán bizottság tájékoztatásában kitért arra is, hogy a kormánynak meg kell vizsgálnia a fukusimai egyes számú atomerőmű (Daiicsi) körüli kitelepítési zóna kiterjesztésének kérdését.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) előzőleg, még szerdán javasolta a fukusimai atomerőmű körüli kitelepítési zóna további kiszélesítését. A japán hatóságok eddig a sérült atomerőmű 20 kilométeres körzetében evakuálták a lakosságot, és 30 kilométeres körzetében arra szólították fel az embereket, hogy tartózkodjanak otthonukban.

Közben tovább nő az áldozatok és eltűntek száma. A második világháború utáni legsúlyosabb japán válság következtében több mint 200 ezer kitelepített ember talált menedéket az országszerte kialakított 1900 központban. Összesen 18 ezer ház dőlt romba és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként a tengerparti zónákban. A legújabb adatok szerint is a legtöbb halálos áldozat Mijagi prefektúrában volt, a csütörtöki információk szerint 6959, Ivate prefektúrában 3349-an haltak meg, míg Fukusima prefektúra veszteséglistája 1049 halott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.