BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmi harc Moszkvában - Medvegyev többé nem kíván Putyin bábja lenni

Dmitrij Medvegyev hatalmi harcot kockáztat Vlagyimir Putyinnal, miután bejelentették: egy évvel a választások előtt az orosz elnök egyes állami tulajdonú vállalatok igazgatótanácsaiból meneszteni akarja Putyin szövetségeseit.

A távozásra kért vezetők közé tartozik Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes, aki a Rosznyeft, a legnagyobb orosz olajvállalat elnöke. Szecsin az 1990-es évek első felében együtt dolgozott a jelenleg miniszterelnök Putyinnal a szentpétervári polgármesteri hivatalban. Szecsinen kívül Alekszej Kudrin pénzügyminiszternek is le kellene mondani tisztségéről, amelyet Oroszország második legnagyobb bankja, a VTB felügyelőbizottsága élén tölt be.

Ugyancsak meg kellene válnia tisztségétől az Aeroflot élén dolgozó Igor Levityin közlekedési miniszternek, továbbá Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettesnek, aki az orosz mezőgazdasági banknál tölt be tisztséget. Mind Kudrin, mind Zubkov Putyin partnereként dolgozott a szentpétervári időkben.

"Nincs konfliktus" Medvegyev és Putyin között, akik egyetértenek abban, hogy "javítani kell a kormányzás hatékonyságát" - hangoztatta Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője. "A hivatalos személyek felváltása független igazgatókkal már régóta napirenden van" – mondta a Bloombergnek. Ugyanakkor Dmitrij Oreskin független politikai elemző úgy látja, az a tény, hogy Medvegyev vállalja a konfliktust Putyin hatalmon lévő szövetségeseivel, azt mutatja, hogy önálló tényezőként akarja felépíteni magát. "Minél közelebb kerülünk a választásokhoz, annál agresszívabban cselekszik" - tette hozzá.

Ha Medvegyev végrehajtja tervét, az azt mutatja, hogy meg akarja kezdeni a szabadpiaci politikájának megvalósítását és független döntéshozóként cselekedne – vélte Masha Limpman, a Carnegie Moscow Center elemzője. A szakértő szerint Medvegyev lépése jelentősen meggyengítheti Putyin nagy erőt képviselő szövetségeseit, és ezzel az elnök erősíteti tekintélyét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.