BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hazánkba is elérhet a radioaktív jód

A japán fukusimai atomerőmű balesetéből származó radioaktív jód rendkívül kis mértében ugyan, de kimutathatóvá vált Európában és Magyarországon – közölte az Országos Atomenergia-hivatal.

Az európai környezet-ellenőrző állomások rendkívül érzékeny műszerekkel 10 és 500 mikroBq/m3 koncentrációban mutattak ki radioaktív jód-131-es izotópot a levegőben. Ennek sugárvédelmi, egészségügyi következménye egyáltalán nincs – közölte Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója.

Miután kedden a március 11-i japán földrengésben és szökőárban megsérült atomerőműtől délre vett vízmintákban a küszöbértéket 3355-szörösen meghaladó radioaktivitást mértek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az atomerőmű körüli kitelepítési zóna további kiszélesítését javasolja.

Közben tovább nő az áldozatok és eltűntek száma. A második világháború utáni legsúlyosabb japán válság következtében több mint 200 ezer kitelepített ember talált menedéket az országszerte kialakított 1900 központban. Összesen 18 ezer ház dőlt romba, és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként a tengerparti zónákban. A legújabb adatok szerint is a legtöbb halálos áldozat Mijagi prefektúrában volt, a csütörtöki információk szerint 6959, Ivate prefektúrában 3349-an haltak meg, míg Fukusima prefektúra veszteséglistája 1049 halott.

Tárgyalna Sarkozy

Japánban járt Nicolas Sarkozy francia államfő.

A politikus, aki előzőleg a kínai Nankingban nyitotta meg a G20 értekezletét a pénzügyi reformokról, az első külföldi vezető, aki látogatást tett a szigetországban a pusztító földrengés óta. Sarkozy javasolta, hogy ez év májusában Párizsban rendezzék meg a G20 nukleáris kérdésekkel foglalkozó hivatalvezetői találkozóját. A fórum fő célja az lehetne, hogy nemzetközi szabványokat fogadjanak el a nukleáris biztonság területén.

A politikus, aki előzőleg a kínai Nankingban nyitotta meg a G20 értekezletét a pénzügyi reformokról, az első külföldi vezető, aki látogatást tett a szigetországban a pusztító földrengés óta. Sarkozy javasolta, hogy ez év májusában Párizsban rendezzék meg a G20 nukleáris kérdésekkel foglalkozó hivatalvezetői találkozóját. A fórum fő célja az lehetne, hogy nemzetközi szabványokat fogadjanak el a nukleáris biztonság területén. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.